„Mokslo sriuba“: kaip augalai įkvepia technologijas?

  • Teksto dydis:

Savo poreikiams, tiek ugnį, tiek ir vandenį, kuo puikiausiai išnaudoja ne tik žmonės, bet ir kai kurie augalai.

Nuo drėgmės, tiek į dirvą įsigręžiančios tučiosios avižos sėklos, tiek ir sporas pradedantis barstyti perkunrugis primena kasdien mus supantį išradimą. Panašiai, tik ne į drėgmę, o į temperatūrą, reaguoja bimetalinė plokštelė.

Šis paprastas, bet tikslus mechanizmas dabar sutinkamas daugybėje mus supančių prietaisų, turinčių saugiklius. Toks veikimo principas gali būti pritaikomas ir kitur.  Mokslininkai jau kurį laiką pluša dirbdami su sistemomis, reaguojančiomis į drėgmę ir temperatūrą. Tokiu būdu veikiantys mikrorobotai būtų kur kas pigesni ir mažesni už dabartinius.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną sekmadienį 12.00 val. per LRT Plius, o išalkus dar – www.mokslosriuba.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių