- jokuboreceptai.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir purūs?
Kaip reikėtų nuplauti ryžius?
Suberiame ryžius į dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir pamaišome ranka. Vanduo taps balzganas, jį nupilame ir kartojame procedūrą dar kartą arba kol balzgano vandens neliks. Nuplautus ryžius galima virti iš karto arba nusausinti iki juos naudosime.
Kodėl reikėtų plauti ryžius?
Pašaliname perteklinį krakmolą ir kitus gamybos proceso nešvarumus, todėl išvirti ryžiai nebus tokie lipnūs.
Kai kurių gamintojų ryžiai gali būti padengti gliukozės, ryžių miltais ar papildomais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis (vitaminas B, geležis; kai kurių šalių veterinarijos tarnybos reikalauja didesnio ryžių maistingumo, pvz. JAV). Nuplaunant ryžius prarandama labai mažai maistinių medžiagų, todėl visgi verta juos nuplauti ir tuo atskleisti natūralias jų skonio savybes.
Plaunant juoduosius ir laukinius ryžius pašaliname sėlenų atplaišas. Tas nėra būtina, kadangi sėlenų atplaišos neturi jokios įtakos ruošiamiems ryžiams (tik dėl estetinio vaizdo).
Jeigu naudojame trumpagrūdžius ryžius tarkime Risotto, Paelja patiekalams arba specialius ryžius sushi gamybai, jų plauti nereikia – kadangi lipnumas čia reikalingas suteikti patiekalui norimą tekstūrą. Taip pat kaip ir maišeliuose supakuoti ryžiai – jie visiškai paruošti virti.
Apibendrinant galima teigti, kad ryžių plovimas iš vienos pusės atlieka ryžių valymo funkciją, kuomet pašaliname nuo ryžių gamybos proceso likusius nešvarumus, o iš kitos pusės – tai sveikas ritualas, susilietimas su gaminamu maistu nuo pat pradžių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...