Viename iš Serbijos draustinių spaudžiamas ko gero brangiausias pasaulyje sūris. Jis gaminamas iš asilių pieno.
Zasaviza, vieną garsiausių Serbijos gamtos draustinių, iki šiol žinomą dėl gausios bebrų ir paukščių populiacijos, nuo šiol garsins ir sūris iš asilių pieno. Pasaulyje nėra kito ūkio, kuriame sūriai būtų gaminami iš šių gyvulių pieno, tik Zasavicoje. Kilogramas tokio sūrio gali kainuoti tūkstantį eurų.
„Niekas nei Europoje, nei pasaulyje (bent jau mes neturime tokios informacijos) daugiau negamina sūrio iš asilių pieno. Europoje jo kaina gali siekti ir 3000 ar net 5000 eurų už kilogramą, bet mes siūlome priimtinesnę kainą – 1000 eurų. Vis tiek tai brangiausias sūris pasaulyje", – kalbėjo Zasavicos draustinio direktorius Slobodanas Simičius.
Draustinio fermoje gyvena apie 130 Balkanų veislės asilų. Patelės melžiamos tik rankomis, nes nėra melžimo įrenginių, skirtų būtent asilams. Asilo pienas labai sveikas, sako žinovai. Nesukelia alergijų, tik vieno procento riebumas, reikia gerti tik šviežią, nes pavirinus dingsta naudingos savybės. Esą vien vitamino C asilės piene dešimtis kartų daugiau negu karvės. Bet asilė duoda labai nedaug pieno, todėl jo litras kainuoja apie 40 eurų, o kilogramui sūrio reikia 25 litrų pieno.
„Mes norime, kad šie gyvūnai neišnyktų. Mūsų regione jų likę nedaug. Gamindami sūrį stengiamės, kad žmonės atkreiptų dėmesį į asilus", – kilnų tikslą įvardijo draustinio direktorius.
Draustinio direktorius tikisi, jog netrukus sūrį iš asilių pieno pradės eksportuoti į Jungtinę Karalystę, Vokietiją, kitas šalis. Jis labai brangus, todėl parduodamos mažos 50 gramų porcijos. Na o tiems, kas nemėgsta sūrio, draustinio vadovas primena legendą – Egipto karalienė Kleopatra maudydavosi asilės piene. Tiesa, dabar tokia grožio vonia kainuotų apie 5000 eurų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...