- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiauliena, vištiena, jautiena – rodos, grilyje jau viskas išbandyta. Tačiau ar kada ragavote grilyje keptų jūros gėrybių? Tam tinka viskas, ką galite rasti lietuviškose parduotuvėse, nuo krevečių, kalmarų, aštuonkojų, iki midijų ir austrių.
„Lietuviai atranda jūros gėrybes, jų paklausa nuolat auga. Per pirmus keturis šių metų mėnesius žmonės mūsų parduotuvėse nupirko daugiau nei 110 tonų vėžiagyvių, moliuskų, galvakojų ir kitų jūros gėrybių. Tai yra net 19 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Labiausiai augo šaldytų produktų pardavimai – antai šaldytų jūros gėrybių pusgaminių nupirkta net 27 proc. daugiau nei prieš metus“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.
Pirkėjai labiausiai mėgsta šviežias ir šaldytas krevetes bei kitus vėžiagyvius, kurių pardavimai sudaro apie du trečdalius visų jūrų gėrybių pardavimų.
V. Drulienė pastebi, kad jūros gėrybės sezoniškumo neturi, tad žmonės jas perka ir skanauja visais metų laikais. Visgi labiausiai jų pardavimai išauga metų pabaigoje – štai pernai gruodį šių prekių nupirkta daugiau nei dvigubai tiek, kiek bet kurį kitą mėnesį.
Šiltuoju metų laiku žmonės įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Bet juk lauko kepsninėje galima čirškinti ir tas pačias jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai kitokį skonį.
„Grilyje paruoštos jūros gėrybės nustebins net visko ragavusius gurmanus. Be to, tinkamai jas iškepti yra ne ką sunkiau nei tą patį šašlyką ar žuvį. Skirtumas nebent tas, kad krevečių ar moliuskų vidaus temperatūrą pamatuoti sunkiau, tad šiuo atveju daugiau lemia nuojauta ir patirtis“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Jis barbekiu mėgėjams siūlo išbandyti du paprastus receptus su jūros gėrybėmis:
Tigrinės barbekiu krevetės
Reikės: 700 g stambių (tigrinių) krevečių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų petražolių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų čiobrelių, 1 šaukštelio šviežios, smulkintos kalendros, 1 šaukštelio smulkintų svogūnėlių, 3 stambių skiltelių česnako, pusės stiklinės ištirpinto sviesto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštelių šviežių citrinos sulčių, druskos, pipirų pagal skonį, garnyrui – špinatų lapų ir citrinos griežinėlių
Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su šiuo marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.
Austrės su dūmu
Reikės: 12 austrių, 1–2 stiklinių ištirpinto sviesto, 6–12 citrinos skiltelių, 1,5 arbatinio šaukštelio aštraus „Tabasco“ padažo, 2 šaukštų Vusterio padažo, druskos ir pipirų pagal skonį.
Prieš kepimą austres kruopščiai nuplaukite. Kepsninėje naudokite ketaus keptuvę arba padenkite groteles stora folija ir joje pradurkite kelias skyles. Išdėliokite austres ant keptuvės ar folijos ir kepkite didelėje temperatūroje uždarytu dangčiu, kol kiautas prasivers (mažos austrės įprastai iškepa per 5 minutes, didesnės – pora minučių ilgiau). Išimkite iškepusias austres, nuimkite viršutinį kiautą ir patiekite su išvardintais padažais bei prieskoniais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...