- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
-
Idėjos švenčių stalui – sterkas pagal Radvilas bei meduolinis pyragas su griežčiais
Iki gražiausių metų švenčių lieka vos daugiau nei savaitė, taigi pats metas pagalvoti – ką skanaus gaminsite šeimai ir svečiams.
Gardžiomis netradicinių patiekalų idėjomis šventiniam stalui, receptais ir naudingais patarimais pasidalins TV3 kulinarinės laidos „La Maistas“ virtuvės šefai Vylius Blauzdavičius, Tomas Rimydis ir bei laidos viešnia Vitalija Kurganovė.
Maistas su charakteriu – taip galima apibūdinti Vitalijos patiekalus.
Šios sekmadienį, 9 val. per TV3 rodomos laidos tema – patiekalai šventiniam stalui. Kaip sakė laidos viešnia Vitalija, ant šventinio jos stalo vietą randą ir tradiciniai patiekalai, ir naujovės. Taigi, ir laidos žiūrovams ji pasiūlys pasigaminti ne visai tradicinį patiekalą – midijas užkeptas su sūriu ir naminiu majonezu.
Dar vienas jos receptas patiks ir puikiai tiks netoleruojantiems glitimo – šefė pagamins kūčiukus be kvietinių miltų. Kvietinius miltus ji pakeis migdolo riešutų miltais.
„Su tešla, kurioje visai nėra miltų, gan sunku dirbti, nes ji trupa. Tad prieš formuojant kūčiukus, patarčiau ją palaikyti šaldytuve“, – patarimu pasidalino Vitalija.
Tuo tarpu profesionalus virtuvės šefas T. Rimydis atsigręš į istoriją ir paruoš patiekalą, atkeliavusį iš Lietuvos didikų Radvilų virtuvės – įdarytą sterką su pastarnokais ir nesaldų meduolinį pyragą su griežčiais.
„Sterkas su pastarnokais – šis patiekalas atkeliavo iš Radvilų virtuvės. Jie daug keliavo, daug pasaulio matė, mėgo pasipuikuoti, prieš svečius pasirodyti, pirmieji Lietuvoje atsivežė profesionalius virtuvės šefus iš Prancūzijos, kurie ir įnešė Prancūzijos virtuvės dvelksmo į lietuvių virtuvę“, – įdomią patiekalo istoriją pasakojo šefas.
Kadangi nedaug kas „La Maisto“ studijoje žinojo, kas yra griežtis, Tomas papasakojo apie šią daržovę ir jos panaudojimą: „Griežtis – šakninė ropinė daržovė, burokėlio giminaitis. Ši daržovė buvo nepelnytai užmiršta, bet dabar vėl atgimsta mūsų virtuvėje. Pati daržovė turi kažkiek cukraus, bet nėra krakmolinga, taigi puikiai tiks pyragui. Visi įpratę, kad meduoliniai pyragai būna saldūs, bet šis bus kitoks“, – kalbėjo T. Rimydis.
T. Rimydis tai pat pademonstruos žiūrovams kaip pasigaminti naminį burokėlių majonezą – neįtikėtinai greita, paprasta ir gardu. „Svarbu, kad visi produktai būtų vienodos temperatūros, todėl geriausią juos palaikyti porą valandų šaldytuve prieš pradedant gaminti“, – patarė virtuvės šefas Tomas.
V. Blauzdavičius taip pat nustebins žiūrovus netikėtu patiekalu – gamins silkę, užkeptą su bulvėmis ir sūriu. O smaližiams paruoš meduolių sausainius su šokoladu.
Meduolinis pyragas su griežčiais
Jums reikės:
Tešlai:
• 250 g miltų
• 200g sviesto
• 100 g pieno
• 3 kiaušiniai
• 5 g druskos (arba pagal skonį)
• 5 g krapų
• 5 g meduolių prieskonių
Įdarui:
• 100 g griežčių
• 50 g svogūnų
• 20 g česnakų
• 5 g krapų
• 5 g petražolių
• druskos
• aliejaus
Gaminimas. Griežčiai supjaustomi smulkiais kubeliais ir dedami į verdantį vandenį minutei. Išgriebiami ir nuvarvinami. Keptuvėje ant šiek tiek aliejaus apkepinami smulkinti svogūnai, česnakai ir griežčiai, kol viskas gražiai apskrunda. Paskaninama smulkintais krapais, petražolėmis, druska, viskas išmaišoma ir atvėsinama. Minkštas kambario temperatūros sviestas gerai išsukamas šaukštu iki vientisos konsistencijos. Beriami miltai, meduolių prieskoniai, druska, pilamas pienas ir viskas išsukama iki vientisos masės. Įmaišomi išplakti kiaušiniai ir smulkiai pjaustyti krapai. Pusė tešlos dedama į kepimo popieriumi išklotą formą. Ant jos dedamas įdaras, o ant įdaro – likusi tešla. Kepama iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškepęs pyragas atvėsinamas formoje, o tada pjaustomas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...