- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atėjus ilgų rudens vakarų metui, daugiau laiko galime skirti eksperimentams virtuvėje, o ir šviežių rudeniškų daržo gėrybių dar gausu.
Tinklaraščio Maistoklubas.lt autorė Ilona Juciūtė dalijasi keletu puikių rudeniui tiksiančių pyragų receptų. Šaltuoju metų laiku namuose ypač norisi šilto jaukumo, tad gelsva stalinės lempos šviesa, patogus krėslas, knyga ir kvapnios arbatos puodelis rankoje tikrai padeda tokią atmosferą sukurti. Iki pilnos laimės trūksta nebent gardaus pyrago gabalėlio!
Tokiam reikalui puikiai tiks morkų pyragas. Jums reikės 1 stiklinės (apie 240 ml) su kaupu tarkuotų morkų, 200 g cukraus, 1 kiaušinio, 1 stiklinės miltų, arbatinio šaukštelio sodos ir acto sodai nugesinti.
Morkas tarkuokite stambesne tarka, kad pyragas nebūtų toks klampus. Kiaušinį išplakite su cukrumi ir sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Sodą užgesinkite su actu, įmaišykite į tešlą ir suberkite miltus. Viską išmaišykite. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Štai toks greitai ir nesudėtingai paruošiamas puikus rudeniškas pyragas!
Dar vienas puikus receptas, kuriam galėsite panaudoti vis dar sandėliuke pūpsančias daržo gėrybes – cukinijų keksas.
2 stiklinės (stiklinė – apie 240 ml) miltų sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu sodos, puse arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsneliu druskos, cinamono ir muskato. 2 kiaušinius išplakite su stikline rudojo cukraus, supilkite stiklinę aliejaus. Sumaišykite tai su miltais, įmaišykite ir dvi stiklines su burokine tarka tarkuotos cukinijos. Viską gerai išmaišę, sudėkite tešlą į kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Ištraukę pyragą iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek pravėsti ir – skanaus!
Beje, pyragas nebūtinai turi būti saldus. Tarkime, pyragas su lašiša gali puikiai tikti ir sotiems pietums ar vakarienei.
Jums reikės 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos, 500 g lašišos be odos, 2 porų, 1 šaukšto grietinės, 3 kietai virtų kiaušinių, druskos, pipirų, 1 kiaušinio tešlai aptepti, saulėgrąžų pabarstymui.
Porus supjaustykite griežinėliais ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus, atvėsinkite ir sumaišykite su grietine. Pagardinkite tai druska ir pipirais.
Sluoksniuotą tešlą išvyniokite tiesiai ant kepimo skardoje ištiesto kepimo popieriaus. Į vidurį dėkite lašišos gabalą, užtepkite porų mišiniu ir ant viršaus sudėkite tarkuotus kiaušinius. Tešlos kraštus įpjaukite juostelėmis ir, užlenkdami po vieną dalelę iš vienos ir iš kitos pusės, supinkite pynę. Arba tiesiog uždenkite kitu tešlos lakštu.
Patepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite saulėgrąžomis. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių kol tešla gražiai paruduos.
Jaukių, šiltų ir skanių jums rudens vakarų!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...