- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma.
Būtent tokį, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.
Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų, rašoma pranešime spaudai. Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. Lietuvos kino teatruose jis pasirodys nuo sausio 12 d., o belaukdamos premjeros seserys Samulionytės dalinasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius.
Seserys Samulionytės pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė.
Pyragas „Močiutės zomšas“
Reikės:
5 kiaušinių;
3 didesnių morkų;
pakelio margarino;
1,5 stiklinės cukraus;
porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio);
stiklinės kefyro;
pusės šaukštelio sodos;
miltų.
Gaminimas. Suplakite 5 kiaušinius. Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus. Į kiaušinių plakinį su cukrumi, įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite. Ištirpinkite 200 g margarino arba sviesto, jį atvėsinkite. Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnės morkas. Sutarkuotas morkas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos. Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite apie 45-60 min.
Filmo „Močiute, Guten Tag!“ autorės ir pyragą atkūrusi „Crustum“ kepykla dovanoja akciją – visi filmo žiūrovai į kepyklėlė užsukę su filmo bilietu ir užsisakę morkų pyrago „Zomšas“, bus nemokamai pavaišinti kava.
Dokumentiniame filme „Močiute, Guten Tag!“ seserys Samulionytės leisis į močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugės, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitvers tylos siena. Filme žiūrovų drauge su seserimis Samulionytėmis lauks intriguojanti kelionė, kur keliaujama dvejomis kryptimis: kito žmogaus ir savęs link.
Filmo „Močiute, Guten Tag!“ premjera įvyks sausio 12 d. kino teatruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Tačiau nekantriausieji dokumentinę istoriją galės pamatyti jau sausio 10-ąją išankstinėje premjeroje „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre Vilniuje.
Beje, sausio 12-14 d., visą savaitgalį, į filmą „Močiute, Guten Tag!“ anūkų atlydėtos močiutės šį filmą žiūrės nemokamai. Ši akcija vyks kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“ ir „Skalvija“ Vilniuje, taip pat „Forum Cinemas“ Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...