- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjančios šv. Velykos neišvengiamai asocijuojasi su kiaušiniais – tą dieną dažnas iš mūsų jų suvalgome ne tik neįprastai daug.
Kiaušiniai naudojami ir gaminant gausybę patiekalų – tai kone visi kepiniai, salotos, dalis mėsos patiekalų, pvz., vyniotiniai. Sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė sako, kad kiaušiniai – puikus produktas, tačiau juos pakeisiančių alternatyvų irgi gausu.
„Kiaušinis yra naudojamas keliais atvejais. Vienu atveju jis naudojamas kaip pagrindinis patiekalas – valgomas pats, dedamas į salotas, ruošiami farširuoti kiaušiniai ir kt. Kitu atveju naudojama tešlai „surišti“ – blynams, mėsos maltiniams, įvairiems kepiniams, pyragams ruošti. Nevalgantiems kiaušinių aktualiausia yra kuo kiaušinį pakeisti gaminant įvairius patiekalus, o variantų yra tikrai daug – avižų sėlenos, linų sėmenų nuoviras, bananas, minkštas sojos pieno sūris (tofu), avokadas, kokosų pienas ir daugelis kitų dalykų. Tiesą sakant, bent vieną iš visų dalykų dažniausiai visuomet turime savo virtuvėje, todėl pakeisti kiaušinį yra tikrai paprasta,“ – sako sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.
„Prieš kelerius metus naujiena buvusios ispaninio šalavijo sėklos, šiandien jau yra kasdienybė, taip pat tofu sūris, kurio sudėtyje nėra laktozės ir yra gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių,“ – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Kuo pakeisti kiaušinius?
Dažniausiai kiaušiniai naudojami kaip patiekalo sudedamoji dalis arba pasitelkiami tešlai lipinti.
Kepant blynus, vietoj kiaušinio galima dėti 60 gramų minkšto tofu sūrio. Blynams puikiai tiks ir bananas. Reikėtų maždaug pusę banano sutrinti šakute ir sudėti į tešlą, rašoma pranešime spaudai.
Mėgstamų maltinių tešlai vietoj kiaušinio sumaišyti 1 v.š. traiškytų linų sėmenų su 2,5 v.š. vandens ir mišinį palaikyti 10 minučių šaldytuve. Taip pat maltai mėsai sutvirtinti tinka avinžirniai arba viso grūdo speltos miltai. Reikėtų 3 valgomus šaukštus avinžirnių miltų sumaityti su 3 v.š. vandens.
Vieną kiaušinį pakeis: 1 v.š. ispaninio šalavijo sėklų (čija) sumaišyti su trečdaliu puodeliu vandens ir leisti pabrinkti 15 minučių.
Ruošiant saldesnius patiekalus ar desertus itin tiks obuolių tyrė, kurios 65 gramai pakeis vieną kiaušinį. Galima naudoti ir moliūgų tyrę, jos reikės kiek mažiau – apie 55 gramus, o trinto avokado vienam kiaušiniui pakeisti reikės įdėti apie 60 gramų.
Atrodytų keista, tačiau sojų arba kokosų pienas taip pat gali puikiai pakeisti kiaušinius. Ruošiant patiekalus, kurių sudėtyje yra kiaušinių, tokio pieno reikėtų įpilti apie 60 ml., t.y. tiek, kiek sveria vidutinis kiaušinis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...