- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėja graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis.
Prisimenama evangelinė legenda apie tris išminčius, kurie atėjo pasveikinti gimusio Kūdikėlio Jėzaus. Tą dieną bažnyčioje pašventinta kreida ant namų durų užrašomos pirmosios išminčių Kasparo, Melchioro, Baltazaro vardų raidės K+M+B, kad saugotų namus nuo piktųjų dvasių, niekadėjų, vagių. Tokias tradicijas turime Lietuvoje. O prancūzai, pasirodo, kepa Trijų karalių pyragą.
Trijų karalių pyragas yra sena tradicija Prancūzijoje. Tai yra migdolinis pyragas „Galette de Rois“. Svarbiausia, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. Pyragas lygiomis dalimis supjaustomas ir padedamas ant stalo, o jauniausias šeimos narys palenda po stalu ir sako vardą to, kam duoti pyrago gabalėlį. Taip kepinys yra išdalinamas šeimos nariams. Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ir gauna tai dienai privilegijų.
Būtent tokį pyragą ir siūlo išsikepti TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Ali Gadžijevas ir paruošė patobulintą receptą su pistacijų įdaru. O šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti šventišką ir tikrai ne kasdienišką pyragą su midijomis.
Šie receptai ir dar daugiau „Gardu Gardu“ laidoje šeštadienį 9.00 val. per TV3 televiziją.
Pyragas su midijomis
Jums reikės:
• 500 g midijų
• 500 g bulvių (3 nemažų)
• 1 skiltelės česnako
• 50 g džiūvėsėlių
• 25 g petražolių
• 100 g balto vyno
• 500 g vandens
• 300 g Carnaroli ryžių
• Čili pipirų prieskonių
• 1 daržovių sultinio kubelio
• Druskos
• Pipirų
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• 50 g tarkuoto parmezano sūrio
Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir žiupsnelį čili prieskonių. Apkepinti ir supilti išvalytas midijas su kiautu. Troškinti, kol jos pilnai atsidarys. Tuomet užpilti balto vyno, suberti smulkintas petražoles bei šiek tiek pipirų. Patroškinti kelias minutes. Permaišyti ir išjungti kaitrą.
Į užvirusį vandenį įdėti daržovių sultinio kubelį. 2 samtelius paruošto sultinio užpilti ant midijų, kad įsigertų daugiau skonio.
Nuvalytas bulves supjaustyti pakankamai plonomis skiltelėmis.
Į kepimo formą įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus. Juo ištepti visą formos vidų. Ant dugno vienu sluoksniu išdėlioti bulves. Užberti šiek tiek smulkintų petražolių bei pusę kiekio ryžių. Dėti midijas, kad pilnai padengtų paviršių. Užberti likusią ryžių dalį. Užpilti nuo midijų likusį skystį, kad pilnai apsemtų. Užberti parmezano sūriu. Likusias petražoles sumaišyti su džiūvėsėliais ir užberti ant midijų, kad pilnai jas padengtų.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje valandą.
Tradicinis Trijų karalių pyragas
Trapiai tešlai reikės:
• 250 g sviesto
• 220 g rudojo cukraus
• 2 kiaušinių
• 310 g miltų
• 150 g migdolų miltų
• ½ šaukštelio kepimo miltelių
• ½ šaukštelio druskos
Pistacijų frančipanas:
• 200 g sviesto
• 150 g cukraus
• 30 g pistacijų pastos
• 3 kiaušinių
• 50 g migdolų miltų
• 50 g miltų
Aviečių džemui reikės:
• 70 g aviečių tyrės
• 50 g šaldytų aviečių
• 2 g pektino
• 70 g cukraus
• ¼ citrinos sulčių
Gamybą pradedame nuo tešlos. Sviestą išplakti su cukrumi. Plakant po vieną įmušti du kiaušinius. Plakti iki vientisos masės. Atskirame inde sumaišyti visus birius ingredientus ir sumaišyti kartu su išplakta mase. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kol atvės.
Frančipanui virtuvinio kombaino pagalba susmulkinti sviestą su cukrumi. Įdėti pistacijų pastos ir toliau malti. Bemalant po vieną įmušti kiaušinius. Tuomet supilti migdolų miltus ir miltus. Permalti iki vientisos masės. Supilti į konditerinį maišelį ir pasidėti, kol išsivirsime aviečių džemą.
Liko pasiruošti aviečių džemą. Aviečių tyre su šaldytomis avietėmis supilti į prikaistuvį. Cukrų sumaišyti su pektinu, kad geriau pasiskirstytų džeme. Supilti į aviečių tyrę, išmaišyti ir užvirti. Užvirus pavirti apie 1 min. Įspausti šiek tiek citrinos sulčių, permaišyti ir džemas paruoštas.
Tešlą iškočioti apie 4 mm storio. Iš jos su kepimo žiedu išspausti 2 apskritimus ir juosteles formelės šonams padengti. Į formos dugną dėti vieną apskritimą ir pilnai padengti šonus tešla. Supilti pistacijų frančipaną. Ant jo supilti aviečių džemą. Viršų uždengti likusiu tešlos apskritimu. Paviršių nelabai giliai išraižyti norimu raštu ir patepti kiaušinio plakiniu.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. Iškepus palaukite, kol pravės, kad įdaras būtų tvirtesnis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...