Patiekalai iš morkų: nuo netikėtai gurmaniškų iki saldžių atradimų

  • Teksto dydis:

Morkos – populiarios ir plačiai visame pasaulyje vartojamos daržovės, kurios pasižymi švelniu skoniu ir aromatu, todėl dažniausiai būna naudojamos salotoms, sriuboms ir garnyrams.

Nors daugeliui žmonių morkos – įprasta kasdienė daržovė, tačiau prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai siūlo į jas pažvelgti nekasdieniškai ir pasigaminti pačių netikėčiausių patiekalų – nuo gardaus morkų pyrago iki tikros picos.

Vėlyviems sotiems pusryčiams – morkų pica

Žmonės dažnai taupydami laiką renkasi greitai pagaminamus maisto patiekalus. Vienas iš populiariausių pasirinkimų – pica. A. Rasmussen sako, kad nors pica nėra laikoma pusryčių patiekalu, tačiau radus tinkamus ingredientus, ji puikiai tiks ir šiam metui.

„Pusryčiams galite pasigaminti ne tik skanią, bet ir sveiką picą iš morkų. Pakeiskite klasikinius ingredientus šiomis daržovėmis ir būsite nustebinti rezultatu. Žmonės mėgsta įvairų sūrį ant picos, tačiau dažnai pamiršta, kad jo paskirtis – neleisti sudegti kitiems ingredientams, kol pica kepa orkaitėje, todėl sūrį naudokite saikingai. Taip pat pasigaminkite savo picos padą ir stenkitės į jį nedėti per daug riebalų ar cukraus“, – pataria A. Rasmussen ir dalinasi morkų picos receptu.

Reikės:

Picos tešlos pagrindui:

200 ml pieno

330 g miltų

7 g mielių

2 v. š. alyvų aliejaus

0,5 a. š. druskos

1 a. š. cukraus

Picos gamybai:

4 vnt. vidutinio dydžio morkų

100 g fermentinio sūrio

50 g mocarelos sūrio

0,5 a. š. malto muskato

3 v. š. majonezo

1 v. š. aliejaus

1 skiltelės česnako

Šiek tiek druskos ir pipirų

Gaminimas. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių. Per tą laiką pradėkite ruošti įdarą ant picos. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite jas kelioms minutėms atvėsti. Tuomet apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu. Picos tešlą iškočiokite, kad gautųsi maždaug centimetro storio pagrindas ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite pjaustytas riekeles mocarelos sūrio ir pabarstykite maltu muskatu. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 20 minučių.

Troškintos morkos su alyvuogėmis ir mėtomis

Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, morkos dažniausiai naudojamos garnyro gamybai, o kartais jis gaunasi toks skanus, kad nebereikia nieko kito.

„Troškintos morkos yra labai universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba savarankiškas patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis receptu.

Reikės:

350 g morkų

2 v. š sojų padažo

2 v. š. skysto medaus

2 v. š. alyvuogių aliejaus

80 ml sauso baltojo vyno

200 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų

200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų

Sauja kapotų šviežių mėtų

Gaminimas. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltą vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.

Morkų, ananasų ir mango salotos

Morkos yra be galo universalios, nes jas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Dažnas mėsos ar žuvies patiekalų palydovas – įvairios morkų salotos. A. Rasmussen sako, kad šias tradicines salotas galima pakeisti šiek tiek neįprasta vaisių ir morkų kombinacija.

Reikės:

300 g plonai pjaustytų morkų

100 g šviežių ananasų gabaliukų

2 vnt. nedidelių mangų

60 ml baltojo vyno acto

1 v. š. cukraus

2 v. š. apelsinų sulčių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Šviežių žalumynų

Prieskonių pagal skonį

Gaminimas. Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.

Žiemos atradimas – desertai iš morkų

Dažna šeimininkė be morkų neįsivaizduoja kasdienių patiekalų, tačiau nekaloringi ir energijos suteikiantys desertai iš šių daržovių taip pat jau karaliauja visose virtuvėse. A. Rasmussen sako, kad desertus iš morkų pagaminti nėra sudėtinga – tereikia rasti tarpusavyje skaniai derančius ingredientus.

Morkų keksiukai su pistacijomis

Reikės:

150 g tarkuotų morkų

100 g nesūdytų gliaudytų pistacijų

100 g rudojo cukraus

120 ml aliejaus

200 g miltų

2 vnt. kiaušinių

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių.

Morkų pyragas su šokoladu

Reikės:

300 g morkų

150 g šokolado

100 g miltų

3 vnt. kiaušiniai

250 g rudojo cukraus

1 a. š. sutarkuotos apelsinų žievelės

1 v. š. abrikosų uogienės

Gaminimas. Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kad neliktų cukraus granulių ir sumaišykite su morkomis. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitė 20–25 minutėms. Kol pyragas kepa išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
nedėkit daug sūrio ir cukraus, o cukraus deda visą šaukštelį ir sūrio oho kiek

Xcfvg

Xcfvg portretas
Pica man iš vis ne maistas o kiaulėms ėdalas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių