- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Profesionalus virtuvės šefas Gian Luca pademonstruos, kaip netradiciškai išsikepti visų pamėgtus ir populiarius vištienos sparnelius, o štai konditeris Ali iškeps lazdyno riešutais ir cinamonu kvepiantį morenginį biskvitą, kurį perteps lazdyno riešutų sviestiniu kremu.
Kaip ir kiekvieną šeštadienio rytą linksmieji laidos „Gardu Gardu“ vedėjai kviečia praleisti kartu bei pasidalins ne tik šmaikščiomis istorijomis, bet ir naudingais kasdieniais virtuvės patarimais.
Profesionalus virtuvės šefas Gian Luca šį šeštadienį 9.30 val. TV3 televizijos laidoje pademonstruos, kaip netradiciškai išsikepti visų pamėgtus ir populiarius vištienos sparnelius. Jis iškeps juos gausiai pagardinęs citrina ir patieks kartu su ryžiais alaus padaže. Ko gero, šis patiekalas nepaliks nei vieno abejingo stipriosios lyties žiūrovo.
Laidos vedėjų „pakrikštytoje“ linksmiausioje laidos dalyje profesionalus konditeris Ali iškeps lazdyno riešutais ir cinamonu kvepiantį morenginį biskvitą, kurį perteps lazdyno riešutų sviestiniu kremu. Šis pyragas daugeliui sukels nostalgiškus prisiminimus apie senąją konditeriją, bet tuo pačiu ir padvelks moderniomis interpretacijomis.
Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais
Reikės:
• 600-800 g vištienos sparnelių
• 250 g trumpagrūdžių ryžių
• 1 stiklinė alaus
• 2 citrinų
• 2 šakelių šviežio rozmarino
• 2 nuluptų česnako skiltelių
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos
• Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• Žiupsnelio vištienos prieskonių
Gaminimas. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje išdėlioti nuplautus ir nusausintus vištienos sparnelius, apibarstyti vištienos prieskoniais, pipirais ir druska, pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Tada apibarstyti vienos rozmarino šakelės lapeliais, riekelėmis pjaustyta česnako skiltele ir apšlakstyti vienos išspaustos citrinos sultimis. Kitą citriną supjaustyti plonais pusžiedžiais ir išdėlioti tarp sparnelių. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Jei turite garinę orkaitę, nustatyti 75 proc. karšto oro ir 25 proc. garų režimą, arba paprastoje orkaitėje apačioje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu. Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti riekelėmis pjaustytą antrą česnako skiltelę ir antros rozmarino šakelės lapelius. Pamaišyti ir pakepti 1 minutę. Tada supilti alų ir virti, kol skystis išgaruos ir pasidarys tirštas padažas. Suversti ryžius į keptuvę su padažu ir gerai išmaišyti. Patiekti ryžius kartu su iškepusiais vištienos sparneliais.
Lazdyno riešutų cinamoninis biskvitas su sviestiniu lazdyno riešutų kremu
Biskvitui reikės:
• 5 kiaušinių baltymų
• 140 g cukraus
• 110 g lazdyno riešutų
• 70 g cukraus pudros
• 40 g miltų
• Žiupsnelio cinamono
Kremui reikės:
• 3 kiaušinių trynių
• 60 g cukraus
• 180 g kambario temperatūros sviesto
• 80 g lazdyno riešutų praline pastos
• 0,5 vanilės ankšties
Gaminimas. Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į elektrinį smulkintuvą suberti riešutus, cukraus pudrą ir miltus. Viską sumalti iki vienodų smulkių trupinių. Iš lėto sukamaisiais judesiais gumine mentele įmaišyti juos į išplaktus baltymus. Per ilgai nemaišyti, kad baltymai nesukristų. Gautą masę tolygiai paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Paviršių gausiai pabarstyti cinamonu. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Iškepusį biskvitą atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio bei formos vienodais lakštais (geriausia, kad gautųsi 3 dalys).
Kiaušinių trynius sudėti į virtuvinį kombainą, suberti cukrų ir įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes. Išpurenti iki kreminės masės. Tada po truputį sudėti mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir nuolat maišyti iki iki vientisos, blizgios sviestinės masės. Įdėti riešutų pastą ir dar kartą gerai permaišyti. Supjaustytus lakštus sluoksniuoti su sviestiniu kremu. Galima į vieną sluoksnį įdėti karamelizuotų lazdyno riešutų. Prieš patiekiant, keletą valandų (geriausia per naktį) palaikyti vėsioje vietoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...