- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara dosniai dalija užderėjusį derlių. Kol visko daug ir viskas šviežia, paruoškite šeimai gurmaniškas sekmadienio vaišes iš sodo ir daržo gėrybių.
Soti daržovių sriuba
2 nedidelės bulvės,
1 svogūnas,
1 skiltelė česnakų,
2 nedidelės morkos,
sauja šparaginių pupelių,
pusė nedidelės cukinijos,
1 saliero kotas,
ketvirtis nedidelio kopūsto,
2 pomidorai,
keli burokėlių lapai,
druskos,
prieskonių,
parmezano,
prieskoninių žolelių.
Smulkiai supjaustykite morkas, šparagines pupeles, cukiniją, salierą, kopūstą, suberkite į puodą su verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite aliejuje, sudėkite į puodą. Įberkite druskos, prieskonių. Baigiant virti įdėkite supjaustytus burokėlių lapus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, prieš tai nuplikę verdančiu vandeniu ir nulupę odelę. Bulves išvirkite atskirai, sutrinkite ir sudėkite paskiausiai. Sriubą baikite virti ant nedidelės ugnies. Patiekite su tarkuotu parmezanu, pabarstę susmulkintais žalumynais.
Įdarytos paprikos
1 kg paprikų,
500 g maltos vištienos,
2 nedidelės bulvės,
2 skiltelės česnako,
1 svogūnas,
1 morka,
druskos,
pipirų,
prieskoninių žolelių,
aliejaus.
Įkaitintame aliejuje patroškinkite susmulkintus svogūnus ir stambiai tarkuotas morkas. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais arba stambiai sutarkuokite. Česnakus sutrinkite. Visas daržoves sumaišykite su malta vištiena, pagardinkite prieskoniais. Labai plonai nupjaukite paprikų viršų su koteliais, išvalykite vidų ir standžiai prikiškite įdaro. Paprikų viršų pridenkite "kepurėlėmis", sustatykite į troškinimo indą, užpilkite padažu ir troškinkite 40–60 min. 180 °C orkaitėje.
Padažas
500 ml sultinio,
200 ml grietinėlės,
2 šaukštai miltų,
25 g sviesto,
1 šaukštas Vorčesterio padažo,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
druskos,
pipirų.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite ir paskrudinkite miltus. Po truputį maišant supilkite sultinį – pasistenkite, kad neliktų sušokusių miltų. Tuomet plona srovele įpilkite grietinėlę, įmaišykite Vorčesterio padažą, garstyčias, prieskonius. Padažą nedaug pakaitinkite, kad sutirštėtų.
Riešutinis slyvų pyragas su apelsinų ir imbiero padažu
1 kg standžių, sultingų, didelių slyvų,
200 g sviesto,
150 g miltelinio cukraus,
3 kiaušiniai,
125 g lazdynų riešutų,
125 g migdolų,
100 g miltų,
1 šaukštelis kepimo miltelių.
Lazdynų riešutus ir migdolus susmulkinkite į miltus elektriniu smulkintuvu. Kambario temperatūros sviestą išsukite su milteliniu cukrumi, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius, paskiausiai suberkite riešutų ir įprastus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Slyvas supjaustykite ketvertukais. 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvėsėliais, sudėkite ir išlyginkite tešlą. Pradėdami nuo centro spirale statmenai ir gana tankiai sukiškite slyvas. Pradžioje 15 min. pyragą kepkite 190 °C temperatūroje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 150 °C ir kepkite dar 40 min., arba kol tešlos viršus gražiai parus. Jei slyvos itin sultingos, pyragas keps ilgiau. Ar kepinys iškepęs, patikrinkite plonu mediniu pagaliuku: įsmeikite jį į pyrago centrą – jei jis sausas, orkaitę galite išjungti.
Padažas
0,5 apelsino,
3 cm imbiero šaknies,
1 šaukštelis citrinų sulčių,
5–6 šaukšteliai cukraus.
Į nedidelį puodelį supilkite sultis, suberkite cukrų, smulkiai sutarkuotą imbierą ir iš lėto kaitinkite, kol padažas sutirštės – cukrus virs tąsia karamele. Dar karštą padažą užpilkite ant pyrago.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...