- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai lietiniai iškepti, kibinų tešla reikiamą laiką pabuvo šaldytuve, o trys įdarai paruošti, gaminame toliau. "Pirmiausia kočiojame kibinų tešlą. Ant iškočioto pagrindo pirmiau dedame vištienos įdarą, tada – lietinį. Ant lietinio dedame grikių įdarą ir vėl kitą lietinį. Ant šio lietinio dedame grybų įdarą ir vėl lietinį. Paskutinis sluoksnis gali būti vištienos", – apie sluoksniavimo procesą pasakoja R.Bolgovas.
Tada belieka uždengti pagrindą ir įdarą kibinų tešla, gražiai pirštais sujungiant pagrindą su viršutiniu sluoksniu. "Labai svarbus momentas – iškepus lietinius blynus, per vidurį reikia padaryti skylutes, taip pat ir paties pyrago viršutiniame sluoksnyje. Tai svarbu, nes, iškepus pyragą, reikia į vidų per skylutę įpilti šiek tiek paruošto sultinio. Pats kepimo procesas trunka apie 30 min., o tinkamiausia temperatūra – 180 laipsnių", – originalaus patiekalo paslaptis išduoda kulinaras.
Išskirtinis desertas
R.Bolgovas taip pat patarė išbandyti "Kauno grūdų" mišinius keksams – kakavinį ir tradicinį baltąjį. "Į juos tereikia įpilti vandens, bet aš keksų masę patobulinau sultimis, nenaudodamas vandens. Tamsiam keksui naudojau vyšnių sultis, o šviesiam – apelsinų", – dėsto virtuvės šefas.
Jis pataria abi keksų tešlas sumaišyti kartu, pridėti džiovintų abrikosų, spanguolių ar kitų mėgstamų džiovintų vaisių, kuriuos galima mirkyti sultyse ar alkoholyje, ir pašauti tokį keksą-pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 40 min.
"Šiam pyragui tobulai tinka iš slyvų sulčių, želatinos, grietinėlės ir pieniško šokolado pagamintas kremas", – tikina kulinaras ir priduria, kad tereikia ištirpinti želatiną, šokoladą, išplakti grietinėlę ir viską sumaišyti.
Gėlės ir drąsūs deriniai
Patiekalus R.Bolgovas kepė verslininkės ir vestuvių bei kitų švenčių dekoratorės I.Budrienės restorane. Moteris papuošė įspūdingą Velykų stalą, nes tiki, kad per pavasario atgimimo šventę reikia prisijaukinti ryškias spalvas ir nebijoti netradicinių puošybos elementų.
"Manau, kad gyvos gėlės švenčių stalą puošia labiausiai. Namus mes taip pat pasipuošiame velykiniais vainikėliais, sužydėjusiomis šakelėmis ar kačiukais. Žinoma, ir gėlėmis", – sako įspūdingomis švenčių dekoracijomis garsėjanti I.Budrienė ir priduria, kad dalį kiaušinių dažys prisirinkusi iš gamtos gėlelių, žolelių, kitus margins dekupažo technika, o šventes sutiks Molėtuose su pačiais artimiausiais.
R.Bolgovas sako, kad nėra tradicinių švenčių sėdint prie stalo gerbėjas. "Aš nemėgstu dažyti kiaušinių. Kadangi per šv.Velykas dažniausiai būna geras oras, visada marinuoju mėsą, žuvį ir su artimaisiais kepame maistą ant laužo lauke, gryname ore", – sako kulinaras.
"Per šventes stengiuosi simuliuoti, sau padaryti šventę. Per šv.Velykas, kaip ir per šv.Kalėdas ar Naujuosius metus, svečius kviečiu ir gaminu antrą dieną, kai visi atsipalaiduoja ir baigiasi visi įsipareigojimai. Pažiūrėkite, kaip žmonės džiaugiasi gyvenimu po pirmosios didžiųjų švenčių dienos", – tiki R.Bolgovas ir linki ramių bei prasmingų švenčių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...