Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos specialistė Viktorija Uzielė, besidalijanti profesionaliomis žiniomis apie mitybą ir sveikesnių patiekalų receptais.

Pribrendęs suvokimas

Viktorija pasakoja, kad sveika mityba ir dietetikos studijos į jos gyvenimą atėjo, deja, ne iš didelės meilės sveikesniam gyvenimo būdui.

„Tuo metu, kai įstojau studijuoti dietetiką, pati kenčiau nuo valgymo sutrikimų, tiksliau – ortoreksijos, emocinio valgymo ir persivalgymo, tad norėjau sužinoti, kaip čia dar labiau save pakankinti, – juokauja pašnekovė. – Studijų metu labai gėriau į save žinias, intensyviai sportavau ir laikiausi dietų. Tik pabaigus studijas ir gimus sūnui atėjo nušvitimas, kad laikas išlipti iš valgymo sutrikimų, dar labiau gilintis į sveikos mitybos naudą ir reikalingumą, o galų gale supratau, kad galiu padėti ir kitoms moterims.“

Pasikeitus požiūriui į mitybą, Viktorija ėmėsi studijuoti dar ir gyvensenos mediciną. Mat kartu atėjo supratimas, kad mūsų sveikatą, kūno svorį, odos grožį įtakoja ne vien mityba, bet apskritai visa gyvensena, todėl parūpo gilintis visapusiškai.

Daugiau nei maistas

Tad kas, jos požiūriu, yra sveika mityba? „Balansas ir sveikos mitybos taisyklių pritaikymas prie savo gyvenimo būdo, ne atvirkščiai, – sako Viktorija. – Sveikos mitybos nauda didžiulė, nes maistas atsakingas už visas žmogaus organizmo funkcijas ir tinkamą funkcionavimą. Labai svarbu užtikrinti, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų.“

Sveika mityba, pasak pašnekovės, – daugiau nei maistas ir jo paruošimas, tinkamų produktų pasirinkimas. Ne mažiau svarbu ir tai, kur, kada, su kokiu požiūriu, kokiomis mintimis gaminame ir valgome, ar nebijome maisto, ar jo nedemonizuojame, ar negarbiname.

Nors vis dar populiarus laikytis įvairių – net ir ekstremalių – dietų, Viktorija akcentuoja, kad sveika mityba ir dietos – nesuderinama. „Draudimai, savęs suvaržymai ar darymas kažko, ko negalėsi daryti visą likusį gyvenimą, niekaip nesusiję su sveikata. Dietos veda į psichoemocinį pavargimą, apatiją, trumpalaikius rezultatus, o sveika mityba – į skonius, patirtis, laisvę, balansą ir ilgalaikius rezultatus“, – sako ji.

Svarbiausia – sveikata

Vis dėlto dirbdama su moterimis dietistė pastebi, kad dažniausios jų klaidos siekiant mažesnio svorio ir gražesnės išvaizdos – būtent dietos, savęs varžymas ir kankinimas įvairiais draudimais ir taisyklėmis. Taip pat – ribojantys įsitikinimai mitybos klausimu, maisto skirstymas į gerą ir blogą, požiūris „viskas arba nieko“, kai arba darau tobulai arba nedarau visai.

Pasak pašnekovės, dažniausiai moterys žino pakankamai, daug domisi, bet pasiekti teigiamų rezultatų joms trukdo motyvacijos, palaikymo stoka.

Specialistę liūdina ir tai, kad dažniausia priežastis sveikai maitintis visgi yra ne noras geriau jaustis ir būti sveikesnei, o noras sulieknėti. Taip pat gana dažnai žmonės nesuvokia, kad mityba gali būti ir žalojanti, ir gydanti, kad tinkamai maitindamiesi galime susigrąžinti sveikatą, įgauti daugiau jėgų ir energijos, turėti sveiką odą, plaukus, nagus, atsikratyti galvos skausmų, sureguliuoti miegą.

Paklausta, ką patartų žmonėms, norintiems sveikiau maitintis ir geriau jaustis, Viktorija konkreti: „Lai sveika mityba būna jūsų gyvensenos įprotis, tuomet nebus sunku tai daryti. Nedarykite visko stačia galva, darykite žingsneliais. Su meile žiūrėkite į save, savo kūną, į tai ką dedate į burną. Ir svarbiausia – valgykite linkėdami sau geriausio gyvenimo.“


Žalias omletas

2 kiaušiniai,

1 didelė sauja špinatų,

šiek tiek mėgstamo pieno,

prieskonių,

alyvuogių aliejus.

Kiaušinius suplakite su pienu ir špinatais, kepkite ant aliejaus intensyviai maišydami. Patiekite uždėję omletą ant duonos su avokadu ir krapais.

Lašišos ir ryžių dubenėlis

120 g lašišos,

40 g ryžių,

1 šaukštelis majonezo arba graikiško jogurto,

1 šaukštelis pomidorų padažo arba pastos,

1 sauja vyšninių pomidoriukų,

1 nedidelis agurkas,

1 saujelė gražgarsčių,

2 dumblių lapeliai.

Ryžius išvirkite. Lašišą iškepkite (aš kepu karšto oro gruzdintuvėje). Viską sudėkite į dubenėlį, įdėkite padažus ir sutrinkite šakute. Pagardinkite susmulkintomis daržovėmis.

Skanus ir sveikas desertas

2 bananai,

1 apelsinas,

2 plytelės juodo šokolado,

100 g riešutų sviesto.

Bananus supjaustykite riekelėmis, išdėliokite norima forma ant kepimo popieriaus, į tarpelius sudėkite apelsiną, aptepkite viską riešutų sviestu, supilkite ištirpintą šokoladą ir paskirstykite ant vaisių. Šokoladą tirpinkite ir tepkite po vieną plytelę, nes jis labai greitai stingsta ir nebesitepa taip gražiai. Ištirpinus šokoladą, galima jį sumaišyti su riešutų sviestu ir tepti kartu – taip bus didesnė tikimybė, kad pasidengs tolygiai.

Tunų ir varškės paplotėliai

1 skardinė tunų savo sultyse (skystį būtinai nupilkite),

150 g grūdėtos varškės be skysčio,

1–2 kiaušiniai,

40 g avižų kruopų arba avižų miltų,

prieskonių.

Viską sumaišykite. Masė turi būti tiršta – jeigu skysta, dėkite papildomai miltų. Kepkite ant alyvuogių aliejaus keptuvėje arba vaflinėjė. Priedams naudojau graikiško jogurto, špinatų, aliejaus ir prieskonių padažiuką, agurką ir džiovintus pomidorus, o jūs galite fantazuoti.

Moliūgų sriuba su pomidorais

2 saujos kubeliais supjaustyto moliūgo,

5 vidutiniai pomidorai,

česnako pagal skonį,

1 svogūnas,

4 bulvės,

0,5 stiklinės sultinio,

2 šaukštai graikiško jogurto,

šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Visus ingredientus supjaustykite, sudėkite į kepimo skardą, apliekite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 20–25 min. Iškepus užpilkite sultiniu, įdėkite graikiško jogurto ir sutrinkite. Galima pagardinti skrudintais duonos gabaliukais, sėklomis ar žolelėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
Kur jūs randat sveiko maisto šiais laikais ?, nebėra ir nebebus.

Nepamenu,

Nepamenu, portretas
kad kada nors ir kur nors kas ruostu tiek ivairiu specialisciu,kiek dabar tokiomis prisistato visokios visu galu meistres. Blogiausia,kad ir is galu savininku negirdeti liaupsiu joms ir ju kvalifikacija patvirtinanciu ivertinimu!

Kažkodėl

Kažkodėl portretas
receptai - nei vaizdas, nei sudėtis, -apetito nekelia. Patraukliausiai atrodo mligų sriuba su pomidorais nors pagal nuotrauką pomidorais ten net nekvepia. Labai suabejojau dietologės kompetenciją perskaičius kepinio receptą - konservuotas tunas sumaišytas su varške - net komentuoti nėra ką. Abejoju, ar ji pati ragavo, nes kol kas dar gyva.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių