- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šventinės nuotaikos jau skverbiasi į miestų gatves ir gyventojų namus, kuriuose vis daugiau jaukumo, kalėdinių švieselių, spalvų ir kvapų. Šventinę atmosferą namuose sukurti padeda ne tik papuoštos žaliaskarės, mirksinčios lemputės ar skambančios kalėdinės dainos, bet ir kiti švenčių atributai. Vienas iš jų – šventiniai meduolių sausainiai, kurie gali tapti tiek puikia dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo atributu.
Šilumą ir buvimą su artimaisiais kalėdiniai sausainiai simbolizuoja ir pramogų pasaulio atstovei Neringai Zeleniūtei, kuri sutiko pasidalinti savo mėgstamu meduolių sausainių receptu.
Šventes kuriame kartu
Šiųmetėje „Maximos“ kalėdinėje reklamoje prekybos tinklo parduotuvės darbuotojai bendromis pastangomis padeda jaunajam vaizdo klipo herojui padaryti staigmeną savo artimiesiems – iškepti šventiškų kalėdinių sausainių, rūpestingai padekoruotų taip, kad primintų kiekvieną berniuko šeimos narį. Prekybos tinklo Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad meduolių sausainiai reklamoje simbolizuoja kalėdinę dvasią ir pagrindinę švenčių prasmę – buvimą su pačiais artimiausiais ir neįkainojamas kartu praleistas akimirkas.
„Šiemet artumas, dėmesys ir rūpestis artimaisiais yra kaip niekad svarbus. Juk metai daugeliui buvo išties nelengvi. Šventiniai sausainiai gali ne tik tapti tokio dėmesio simboliu ir išraiška, bet ir sutelkti šeimą bendrai veiklai. Kartu kepant ir dekoruojant šventinius sausainius neabejotinai galima prasmingai praleisti laiką, mėgautis švenčių laukimu ir patirti daug smagių akimirkų. Žinoma, per visus šventinius rūpesčius laiko patiems išsikepti sausainių gali ir pritrūkti. Dėl to didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjams šiemet siūlome ir mūsų meistrų paruoštų, tačiau nedekoruotų žmogaus formos meduolių sausainių, kuriuos klientai gali patys papuošti ir suteikti jiems išskirtinę išvaizdą“, – sako E. Dapkienė.
Anot prekybos tinklo atstovės, tokie sausainiai gali tapti tiek individualizuota dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo ar netgi Kalėdų eglutės papuošimu. Visgi, E. Dapkienės teigimu, nepriklausomai nuo jų panaudojimo, džiugiausias gali būti pats sausainių dekoravimo procesas.
Sausainių kepimas – tikra šventė
Su artėjančiomis šventėmis meduolių sausainiai asocijuojasi ir muzikos atlikėjų agentūros direktorei Neringai Zeleniūtei, kurios šeima kiekvienais metais stengiasi jais papuošti savo namus ir sukurti šventinę nuotaiką.
„Sausainių kepimas ir dekoravimas, kaip ir eglutės puošimas ar dovanėlių artimiesiems paieškos, tampa maloniu šventiniu rūpesčiu, kuris neabejotinai prisideda prie šventinės atmosferos kūrimo. Juk Kalėdų laukimas yra ne mažiau smagesnis ir prasmingesnis nei pačios šventės. Tiesą sakant, mūsų namuose pats meduolių kepimas ir dekoravimas tampa tikrų tikriausia švente“, – sako N. Zeleniūtė.
Anot N. Zeleniūtės, sausainių papuošimų „madas“ namuose visuomet diktuoja vaikai – būtent pagal jų norus ir pageidavimus sausainiai atgyja ir tampa išskirtiniais personažais bei nusidažo šventinėmis spalvomis.
Žinoma moteris turi ir savo pamėgtą kalėdinių sausainių receptą, kurį siūlo išmėginti visiems, norintiems pripildyti namus šventine nuotaika ir kalėdiniais kvapais.
N. Zeleniūtės kalėdinių sausainių receptas
Sausainiams pagaminti prireiks:
500-600 g speltos miltų
2 kiaušinių
100 g medaus
150 g rudojo cukraus
100 g sviesto
2 šaukštelių meduolių prieskonių
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio sodos, nugesinto 1 šaukšteliu acto
Meduoliams papuošti naudojamam glajui pagaminti reikės:
1 gerai išplakto kiaušinio baltymo
200 g cukraus pudros
3-5 šaukštų citrinos sulčių
„Ruošdami meduolius medų, cukrų ir sviestą nuolat maišydami tirpinkite puode iki masė užvirs ir joje nebeliks cukraus kristalų. Miltus sumaišykite su prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir supilkite atvėsintą sirupo masę. Tuomet įpilkite šaukštą nugesintos sodos. Iš šios masės suminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Tuomet belieka iš tešlos iškočioti norimo storumo sluoksnį ir išspausti formeles. Jas riekia pašauti į iki 180° C įkaitintą orkaitę ir kepti, kol sausainiai paruduos. Jei sausainiai ploni, jie iškepa labai greitai – to reikėtų nepamiršti. Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies – jų dekoravimo“, – receptu dalijasi N. Zeleniūtė.
Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. N. Zeleniūtė taip pat pataria į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais. Anot N. Zeleniūtės, dekoruojant sausainius svarbiausia fantazija ir gera nuotaika!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...