Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje

  • Teksto dydis:

Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne veltui – vaflių gaminimas daugumoje šalių turi savas tradicijas, o jų receptų variacijų yra daugiau, negu gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Todėl šios dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi trimis receptų idėjomis – nuo pačių paprasčiausių iki fritatas primenančių vaflių.

Vaflių diena – verta paminėjimo

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad pandemijos laikotarpis daugumą tautiečių paskatino aktyviau pasinerti į naujų receptų eksperimentavimus virtuvėje.

„Žmonių požiūris į maisto gamybą keičiasi – pandemija daugumai atskleidė, jog ši veikla gali padėti nuraminti savo mintis. Todėl tautiečiai, seniau nė nepagalvoję apie tokių desertų kaip, pavyzdžiui, belgiškų vaflių gaminimą namuose, šiandien vis drąsiau nusprendžia šiuos receptus išbandyti savo virtuvėse“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė tikina, kad namuose vaflių keptuves turintys žmonės gali kiekvieną kartą išbandyti vis kitokią recepto variaciją. Be to, ji išskiria porą svarbiausių taisyklių, užtikrinsiančių malonią vaflių gaminimo patirtį tiek naujokams, tiek namų virtuvėje patyrusiems šefams.

„Visų pirma, turbūt dažnam virtuvėje pasitaikė problema, kada iškepusių vaflių nepavyko gražiai išimti iš keptuvės – tai galėjo nulemti per mažas aliejaus arba sviesto kiekis, todėl svarbu nepabijoti šių riebalų įdėti ruošiant vaflių tešlą. Taip pat visi ingredientai turi būti kambario temperatūros – tai leis paprasčiau išmaišyti tešlą, išvengiant susidarančių jos gumuliukų. Iš pradžių patartina švelniai išmaišyti visus skystus ingredientus ir tik tuomet juos sumaišyti su miltų mišiniu“, – pataria B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė dalijasi paprastais, tačiau ypatingą skonį užtikrinsiančiais vaflių receptais, kurie puikiai tiks vietoje deserto ar netgi pakeis  šiandienos vakarienės planus.

Naminiai belgiški vafliai

Reikės:

500 g kvietinių miltų,

2 didelių kiaušinių,

2 puodelių pieno,

125 ml augalinio aliejaus,

1 nubraukto šaukšto kepimo miltelių,

3 šaukštų cukraus,

1 šaukštelio cinamono,

1 šaukštelio vanilės ekstrakto,

1 šaukštelio vanilės ekstrakto,

žiupsnelio druskos.

Įkaitinkite vaflių keptuvę. Kol ji kaista, dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir cinamoną. Mažame indelyje supilkite atskirtus kiaušinių baltymus ir gerai juos išplakite. Tuomet į vidutinio dydžio dubenį supilkite kiaušinių trynius, augalinį aliejų, pieną ir vanilės ekstraktą – viską gerai išmaišykite. Šį mišinį pilkite į sausų ingredientų dubenį. Maišykite, kol tešla taps vientisa, vėliau supilkite kiaušinio baltymus ir dar kartelį viską pramaišykite. Tuomet tešlą pilkite į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie gražiai apskrus.

Fritatos vafliai

Reikės:

8 kiaušinių,

2 puodelių špinatų,

1 raudonos paprikos,

1 svogūno, pusės puodelio tarkuoto parmezano sūrio,

pusės puodelio sutrupinto fetos sūrio,

200 g pievagrybių,

2 saujų smulkintų petražolių,

125 ml miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

šiek tiek druskos ir pipirų.

Visas daržoves susmulkinkite. Tuomet įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną. Suberkite grybus ir pakepkite dar porą minučių. Tada šalia į keptuvę suberkite likusias daržoves ir viską kartu kepkite, kol šios suminkštės. Kol daržovės kepa, atskirame inde išplakite kiaušinius, suberkite miltus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Iškepusias daržoves suberkite į tešlą, taip pat nepamirškite įmaišyti parmezano ir fetos sūrių. Tešlą supilkite į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie apskrus.

Skonis slypi paprastume

Reikės:

2 puodelių kvietinių miltų,

2 kiaušinių,

375 ml šilto pieno,

80 ml tirpinto sviesto,

2 šaukštų cukraus,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

šaukštelio vanilės ekstrakto,

žiupsnelio druskos.

Įkaitinkite vaflių keptuvę. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Atskirame inde išplakite kiaušinius, tuomet supilkite pieną, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Šį mišinį supilkite šalia miltų – viską maišykite, kol neliks tešlos gumuliukų. Vėliau pilkite tešlą į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie apskrus.

„Vafliai pagal pastarąjį receptą įrodo, kad ypatingiausi skoniai slypi paprastume. Kol belgiški vafliai žmones užburia išorės traškumu bei vidaus minkštumu, o fritatą primenantis receptas žavi savo originalumu, visgi būtent paskutinis receptas atveria plačiausias eksperimentavimo galimybes. Šios tešlos vaflius galima gardinti tiek saldžiais, tiek sūriais pagardais. Išbandykite lašišos ir kiaušinio derinį, grietinėlės su uogomis duetą ar ožkų pieno sūrį kartu su avokadais – čia galite išlaisvinti savo vaizduotę“, – sako maisto gamybos ekspertė.


Šiame straipsnyje: vafliaidesertaskepiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

Daugiau straipsnių