- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
Šį šeštadienį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai kvies švęsti Užgavėnes. Nors šiais metais ir neturime ką vyti iš kiemo, tačiau tikrai galime švęsti vis dažniau mus džiuginančios saulės sugrįžimą.
Linksmai nusiteikę laidos vedėjai pabandys įsikūnyti į vienus pagrindinių Užgavėnių simbolių: Gian Luca Demarco – lašininį, o Ali Gadžijevas – kanapinį. O pagal vaidmenis – ir patiekalai. Gian Luca gamins labai sočią, aromatingą, traškia plutele karką. Tai yra nuostabus ir nesudėtingai pagaminamas patiekalas. Tik kepimas užtruks ilgiau, tačiau ko nepadarysi dėl nuo kaulo byrančios minkštos mėsos.
O kaip Užgavėnės be blynų. Ali pristatys įspūdingus prancūziškus Siuzetės blynelius su apelsinų padažu. Sakoma, kad šis patiekalas atsirado visai netyčia – užsiliepsnojus padažui. Ir taip nuo XIX a. šie blyneliai tradiciškai yra patiekiami apšlaksčius apelsinų likeriu ir padegus.
Laida „Gardu Gardu“ – šeštadienį, 9 val., per TV3.
Karka su daržovėmis
Jums reikės:
• 800-1000 g kiaulienos karkos
• 1 morkos
• 2 saliero stiebų
• 1 svogūno
• 2 česnako skiltelių
• 2 rozmarino šakelių
• 1 šalavijo šakelės
• Prieskonių kiaulienai
• 1 kg bulvių
Gaminimas. Visų pirma gerai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apskrudinti kiaulienos karką. Rekomenduojama prieš kepimą keliose vietose įpjauti odą.
Stambiai supjaustyti morką bei saliero stiebus ir susmulkinti trintuvu kartu su svogūnu ir česnaku. Sudėti ir apkepti į tą pačią keptuvę. Paskaninimui į daržoves dar įdėti rozmarino bei šalavijo šakeles, o karką apibarstyti kiaulienos prieskoniais. Užpilti raudono sauso vyno ir dar šiek tiek pakepinti.
Karką su daržovėmis ir bulves sudėti į kepimo indą, uždengti folija ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min., tuomet nuėmus foliją dar 30 min. (konvekciniu režimu). Jei kepate su termometru, kepti, kol mėsos temperatūra pasieks 87°C.
Prancūziški Siuzetės blyneliai
Lietiniams blyneliams reikės:
• 55 g sviesto
• 300 g pieno
• 100 g miltų
• 3 kiaušinių
Padažui reikės:
• 1 didelio apelsino
• 80 g vandens
• 100 g cukraus
• 150 g sviesto
• 50 g apelsinų likerio
Gaminimas. Ištirpinti sviestą, atvėsinti ir kartu su kitais blynelių ingredientais išplakti iki vientisos tešlos. Į įkaitintą keptuvę įdėti šiek tiek sviesto ir jam ištirpus riebalų perteklių pašalinti popieriniu rankšluosčiu. Į ją pilti po samtelį tešlos ir paskirstyti per visą keptuvę. Kepti iš abiejų pusių.
Nuo apelsinų nupjauti žievelės oranžinę dalį ir susmulkinti plonais šiaudeliais. Keptuvėje užvirti vandenį ir jame ištirpinti cukrų. Suberti apelsino žievelę. Šiek tiek pakaitinti ir sudėti sviestą. Virinti, kol ištirps. Sulankstyti keturis blynelius į keturias dalis taip, kad gautųsi trikampėliai. Juos dėti į keptuvę su sirupu. Kepant keptuvę judinti, kad sirupas pilnai apsemtų blynelius. Ant viršaus užpilti apelsinų likerio ir uždegti. Tai yra tradicinis šių blynelių pateikimas. Rekomenduojama valgyti su ledais.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...