Vitaminais papildys „žaliuojanti“ palangė

Organizmą pamaitinti žaliaisiais vitaminais galima ir žiemą. Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo skyriaus vedėjo dr. Dariaus Ryliškio, daugelį augalų mūsų stalui galima nesunkiai užsiauginti namų sąlygomis. „Šaltuoju metu laiku tam puikiai tiks palangė ar kita gerai apšviesta vieta. Daliai augalų natūralios šviesos gali šiek kiek pristigti, todėl geresni rezultatai gaunami papildomai juos apšviečiant“, – pastebėjo specialistas.

Aišku, kad ir kur augalai beaugtų, jiems būtinai reikia vandens, saulės šviesos, deguonies, anglies dvideginio ir mineralinių medžiagų. O kad augalo stiebas nenuvirstų, reikalingas tam tikras tūris substrato šaknims įsitvirtinti.

Kokį substratą išsirinkti?

Pasak D.Ryliškio, daugumai ant palangės auginamų augalų užtenka 12–15 cm substrato sluoksnio. Kuo platesnis pasirinktas indas (dėžutė, vazonas), tuo geriau palaikomas vienodas drėgmės kiekis. Būtina pasirūpinti ir drenažu, kad vandens perteklius nesikauptų indo dugne.

„Žiemos metu paprastai tenka naudoti įvairių gamintojų siūlomus substratus daržovėms sėti ar auginti, į kurių sudėtį įeina durpės ir mineralinės trąšos. Tik derėtų nepamiršti, kad jų užtenka ne daugiau kaip vienam vegetacijos sezonui. Intensyviai laistant dalis naudingų medžiagų gali būti išplautos ir anksčiau.

Durpių substrato pliusai: jame nėra ligų sukėlėjų ir kenkėjų, gerai sulaiko vandenį. Didžiausias minusas – gausiai laistant, gali pradėti trūkti deguonies, šaknys ar dalis jų žūsta, prasideda puvimo procesai“, – aiškino specialistas.

Reikia tik vandens

Dalį augalų puikiai galima užauginti ir nenaudojant substrato. Pavyzdžiui, svogūną užtenka aprūpinti tik vandeniu, kadangi jo galvutėje yra sukaupta daug medžiagų būsimam augimo sezonui.

„Be substrato sėkmingai galima užauginti ir kai kurių augalų daigus, vartojamus maistui. Tai – pipirnė, sėjamoji gražgarstė, lapiniai ridikėliai. Sėklos paberiamos ant bet kokios drėgmę kiek sulaikančios medžiagos, pavyzdžiui, popierinės servetėlės ar rankšluoščio, palaikoma drėgmė ir po kelių dienų ar savaitės daigai jau naudojami įvairiausiems patiekalams gardinti“, – pasakojo D.Ryliškis.

Auginami kaip kambarinės gėlės

Ant palangės dažnai auginami petražolės, krapai, bazilikai ir kiti prieskoniniai augalai.

„Petražolės gali būti sėjamos arba sodinamas šakniavaisis. Dažniau naudojamos sėklos. Prieš sėjant jas patariama pusvalandį palaikyti po tekančio šilto vandens srove, uždengtas keliais marlės sluoksniais, po to pamerkti parai laiko. Sėjama 3 cm gylyje. Išdygusius daigus reikia praretinti paliekant 4–5 cm. Po 6 savaičių jau galima skinti pirmuosius lapus. Papildomai tręšiamos petražolės kambaryje gali augti net keletą metų“, – kalbėjo specialistas.

Krapai auga negreitai (skinti po sėjos galima tik praėjus 1–1,5 mėn.) ir reikalauja daug šviesos. Bazilikai taip pat mėgsta saulę, šilumą ir drėgmę. Sėjami 5 cm tarpueiliais 0,5–1 cm gyliu. Sėklos sudygsta po 7–10 dienų. Kai pradeda formuotis tikrasis lapelis, daigai retinami, tarp daigų paliekant 5 cm.

„Dalis prieskoninių augalų – čiobreliai, melisos, raudonėliai, rozmarinai, šalavijas, pipirmėtės – yra daugiamečiai, todėl juos galima auginti kaip kambarines gėles. Norimus auginti žiemą augaliukus galima įsigyti vazonėliuose, persodinti iš daržo ar pasėti jų sėklas“, – patarė D.Ryliškis.

Kaip užsiauginti saulėgrąžų daigų?

Reikės: nekepintų, nesūdytų, ekologiškų saulėgrąžų su lukštais, daigyklėlės ar padėkliuko, žemių.

Mirkymas. Saulėgrąžas iš vakaro užmerkiame 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilame (mirkyti 8–10 val.).

Daiginimas. Po 10 valandų nupilame vandenį, sėklas išplauname švariu vandeniu ir daiginame apie 28–36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai). Daiginant sėklas plauname keletą kartų per dieną tekančiu vandeniu.

Sodinimas. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro. Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas užspauskite kitu padėklu ir prislėkite sunkiu daiktu (taip laikyti 4 dienas). Nuėmus svorį padėklą perkelkite ant saulėtos palangės. 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų. Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo. 

Receptas

Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu ir lašiša

Reikės:

1 lašišos pjausnio,

1 saujelės daigintų saulėgrąžų daigų,

1 nedidelio, prinokusio avokado,

1 žiupsnelio maltų pipirų,

1 skiltelės česnako,

šlakelio citrinos,

kelių „Frisse“ salotų lapelių,

liucernos daigų,

spindulinių pupuolių.

Gaminimas:

Dedame lašišos pjausnį į garų puodą ir gariname jį apie 15–20 min. Kol lašiša garinasi, pagaminame avokadų kremą. Avokadą nulupame, perpjauname į kelias dalis ir suberiame į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu sudedame šlakelį citrinos sulčių, česnako skiltelę, žiupsnelį pipirų. Pagal skonį pasūdome ir smulkiname iki purios kremo konsistencijos. Saulėgrąžų daigus ir salotų lapus nuplauname, nusausiname ir gražiai išdėliojame lėkštėje. Paruoštą lašišos pjausnį dedame ant viršaus ir užkrečiame šiek tiek avokado kremo. Nuplauname ir nusausiname liucernos daigus ir papuošiame avokadų kremą. Užbarstome šiek tiek spindulinių pupuolių. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių