Padavėjų pastangas įvertina ne kiekvienas: vietoj padėkos – pikta tirada

Visi kavinėse susiduria su aptarnaujančiu personalu, tačiau pastangas įtikti klientui įvertina toli gražu ne kiekvienas. Dažniausiai padavėjai dirba už minimalų atlyginimą, o papildomų pajamų stengiasi gauti arbatpinigiais. Visgi kartais padavėjai vietoje žodžio „ačiū“ turi išklausyti piktų tiradų, o vietoje kelių padėkos eurų gauna saują smulkių centų.

Uostamiestyje padavėju dirbantis Dominykas pasakojo, kad klientų išties pasitaiko skirtingų ir su kiekvienu reikia rasti tinkamą bendravimo būdą.

Viename prekybos centre įsikūrusiame restorane Dominykas dirba jau beveik pusę metų ir per tokį trumpą laikotarpį vaikinui teko pabūti įvairiose situacijose. Vieni atsidėkodami „išlaisvina“ savo pinigines ir palieka saujas centų, kiti vietoj arbatpinigių į grąžos padėkliukus įdeda panaudotų servetėlių.

Manoma, kad kuo geriau aptarnaujamas klientas, tuo didesnę arbatpinigių sumą gali gauti ir padavėjas. Tačiau taip nėra. Vaikinas teigė, kad iš klaipėdiečio gauti bent du eurus yra šventė.

Vis dėlto per dieną padavėjui pavyksta surinkti apie 30 eurų, geriausiu atveju – 50.

„Tie, kurie pas mus ateina dienos pietų arba tiesiog pavalgyti, dažniausiai palieka ne daugiau kaip du eurus. Bet yra ir tų, kurie užsuka išgerti ir užsisakyti užkandžių, tokie žmonės gali palikti ir tris ar keturis eurus“, – pasakojo Dominykas.

Kitose Europos šalyse priimta padavėjams palikti 10 proc. arbatpinigių nuo mokėtinos sumos, klaipėdiečiai šiuo principu dar nesivadovauja.

Uostamiesčio restoranuose taip pat aptarnaujami ir turistai ar kitataučiai, dirbantys uostamiestyje. Kaip teigė vaikinas, jie arbatpinigių visada palieka daugiau.

Tie, kurie pas mus ateina dienos pietų arba tiesiog pavalgyti, dažniausiai palieka ne daugiau kaip du eurus.

„Pas mus ateina filipiniečių, kurie veikiausiai čia dirba. Iš jų visada sulaukiame gausių arbatpinigių. O turistai užsuka paragauti lietuviško alaus, jeigu jiems patinka aptarnavimas, jie palieka ir penkis eurus, ne kartą kolegos iš kitataučių gaudavo ir 10 ar 15 eurų“, – teigė Dominykas.

Padavėjai pastebi ir tai, kad daugiau arbatpinigių palieka tie žmonės, kurie dirbo aptarnavimo srityje. Jie žino, koks tai sunkus darbas.

Senamiestyje esančių restoranų ar kavinių padavėjams pavyksta užsidirbti daugiau, nes tokiose vietose lankosi daugiau pasiturinčių asmenų.

Be padavėjo pagalbos pasimėgauti maistu ir poilsiu restorane nepavyks, todėl, kaip teigė padavėjas, jeigu atsidėkoti ketinama ne arbatpinigiais, tai bent jau vertėtų tai padaryti mandagiu elgesiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arbatpinigiai

Arbatpinigiai portretas
Tik labai gerame restorane padavėjas gali surinkti tų pinigų. Iš tos sumos kažkoks procentas paliekamas nuostoliams dengti. Būna kad juos tarpusavyje dalinasi visi tą dieną dirbantys, nes skirtingai surenka. Bet tikrai nesurenka tokių sumų, kurias kažkas komentaruose įvardina. Jeigu atrodo, kad padavėjų lengvas darbas, tai visą dieną ant kojų ir rankas nuo svorio paskausta. Alga nebūna didelė, todėl tie arbatpinigiai kažkiek pagelbėja. Dukra dirbo ne vieną vasarą. Darbas ne iš lengvųjų, dažnai pasibaigia vidurnaktį. Namo pravažiuoti reikia savo mašinos arba taxi. Kas galvoja, kad lengva, visada siūlau patiems išbandyti.

Kira

Kira portretas
Dirba 15 dienų per mėnesį tai susirenka 750 eurų, ir alga ne minimali, nes įstatymu numatyta kad kvalifikuotas darbas negali būti apmokestintas minimalia alga. Aš uždirbu mažiau už jį, kodėl turiu palikti arbatpinigių? Už ką? Kad atnešė maistą už kurį sumokėjau?

Arbatpinigis

Arbatpinigis portretas
Ateini į kurią nors "xxxx pica" kavinę. prieina mergaičiukė ir iš karto klausia: "gal kavos, arbatos?" Stop, kodėl nepasako laba diena, neklausia: Ko pageidautumėte? Paprašai bokalą alaus, ir iš karto klausimas: "IR VISKAS?" tada aš burbteliu Whiskas tai kąčių maistas. Arba dar: užsisakai alaus bokalą ir kepsnį su garnyru. Valgai neskubėdamas, kramtai... ir štai prieina "PADAVĖJA" ir klausia : 'ar jums nieko netrūksta/" aš rodau į savo pilną burną į artipilnį bokalą alaus, ir turiu "Teisintis" , kad man nieko netrūksta, dar su pilna burna nesukramtyto maisto pasiaškinu, juk matote , kad aš dabar kramtau. Padavėja : "nepastebėjau" . Ir po tokio atsiprašant "aptarnavimo" 10 procentų arbatos? Niekada! Čia toks savotiškas reketas, ai mūsų atlyginimai maži, tai reikia pinigų išsireikalauti iš kliento. Kartais neiškentęs paklausiu padavėjos: "o kiek laiko šioje kavinėje dirbate?" Atsakymas: ' savaitė, mėnuo" , o pinigų, arbatos reikalauja , lyg turėtų 5-6 metų kelnerio patirtį...
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

  • Po incidento progimnazijoje prabilo apie mokyklų saugumą: reikia daryti du dalykus
    Po incidento progimnazijoje prabilo apie mokyklų saugumą: reikia daryti du dalykus

    Klaipėdoje vyrui patekus į progimnaziją ir pavogus moksleivių telefonus, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas teigia, kad stiprinant ugdymo įstaigų saugumą, svarbiausia užtikrinti aplinkos stebėjimą ir patekimo į pastat...

  • Mokslininkai įminė 80 metų senumo mįslę: nustatė senojo Nidos švyturio vietą
    Mokslininkai įminė 80 metų senumo mįslę: nustatė senojo Nidos švyturio vietą

    Baigiantis Švyturių metams Neringoje ir Klaipėdoje bei minint senojo Nidos švyturio įžiebimo 150 metų sukaktį, Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius tech“) mokslininkai nustatė tikslią senojo švyturio viet...

  • Eglučių kiemelio konkurse – 45 dalyviai
    Eglučių kiemelio konkurse – 45 dalyviai

    Į gruodį vyksiantį Kalėdų eglučių kiemelio konkursą užsiregistravo net 45 klaipėdiečių organizacijos. Lapkričio 20-oji buvo paskutinė registracijos diena, tačiau dar devynių dalyvių sulaukta kitą dieną, terminui jau oficialiai pasibaigus. ...

  • „Pražuvusi Klaipėda“ nukeliavo į sandėlį
    „Pražuvusi Klaipėda“ nukeliavo į sandėlį

    Ne vienerius metus klaipėdiečiams rodęs, kaip šiame mieste gyventa prieš kelis šimtus metų, kūrinys dingo iš įprastos vietos. Šioje tvirtovės įtvirtinimų vietą ženklinančiame plote netrukus bus įrengtas kitas akc...

    2
  • Lietuvos kariams – padėka ir pagarba
    Lietuvos kariams – padėka ir pagarba

    Žvarbų penktadienio vidurdienį klaipėdiečiai kartu su kariais atžygiavo į Kruizinių laivų terminalą, kuriame vyko Lietuvos kariuomenės 106-ųjų atkūrimo metinių ceremonija. Skambėjo sveikinimo kalbos, aidėjo salvės, virš susirinkusiųj...

  • Terminalo pavadinimas – ne vienas
    Terminalo pavadinimas – ne vienas

    Kruizinių laivų terminalas gali būti vadinamas dvejopai – ne tik visiems įprastu oficialiu pavadinimu, bet ir kitu – Karo ir kruizinių laivų terminalu. Taip esą nuspręsta dėl to, kad šiame terminale švartuojasi ne tik kruizin...

  • Uostamiestyje lapus šluos ir gruodį
    Uostamiestyje lapus šluos ir gruodį

    Rudeninių lapų šlavimo ir išvežimo darbai vyks iki gruodžio vidurio. Šią savaitę vien iš Skulptūrų parko išvežta net 20 tonų lapų. Didžioji dalis šaligatvių – nuvalyti, pamažu valomi ir kiti parkai ...

    1
  • Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!
    Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!

    Nuo jaukių vakarienių, pramogų šeimai iki energingų renginių ir fejerverkų – šventiniu laikotarpiu Palanga stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius. Šiųmetis švenčių laukimas mylimiausiame kurorte prie jūros bus pers...

    3
  • Lapkričio pabaiga – nežiemiška
    Lapkričio pabaiga – nežiemiška

    Sinoptikų pranešimai pajūryje gyvenantiems žmonėms neleidžia tikėtis nei didesnių šalčių, nei ypatingos šilumos. Viskas bus taip, kaip ir paprastai būna lapkričio gale – stiproki vėjai vaikys debesis, o kai jie nurims, ga...

  • Į svečius pas merą – „pasimatuoti“ kėdės
    Į svečius pas merą – „pasimatuoti“ kėdės

    Klaipėdos vadovo Arvydo Vaitkaus feisbuko paskyroje atsirado šmaikštus vaizdo įrašas, kuriame visiems žinomas aktorius klaipėdietis Giedrius Savickas prašo „pasimatuoti“ mero kėdę. Šiuo vaizdo įrašu ...

    1
Daugiau straipsnių