Klaipėdoje prie pagrindinės miesto eglutės žmonių gausu ne tik vakare, kai ji atskleidžia savo grožį, bet ir dieną. Šeštadienį Teatro aikštė kvepėjo klaipėdietiškai – skaniausia, kokia tik gali būti, žuviene.
Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio centre atsiduria ant grotelių keptos mėsos bei jos marinavimo receptai. Tačiau dažnas nepelnytai primiršta žuvienę – išskirtinį patiekalą, kuris kiekvieną išvyką prie ežero gali paversti išties ypatinga. Jos virimas ant laužo atskleidžia unikalius skonius, o gaminimas drauge gali sukurti naujas šeimos tradicijas.
Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“, nuostabiais žiedais nusėtoje lauko virtuvėje šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pademonstruos kaip išsivirti tobulą žuvienę – kokią žuvį ir prieskonius jai naudoti, kaip išsikepti gardžiausius žuvies kotletukus bei papasakos, kaip marinuoti ar sūdyti žuvį.
Nepaisant darganos, vidurdienį žmonės gausiai rinkosi prie miesto eglės, kur vaišinosi Karinių jūrų pajėgų logistikos tarnybos paruošta žuviene, gardžia kareiviška koše su mėsa ir karšta arbata.
Šeštadienį Teatro aikštė Klaipėdoje pakvipo žuviene. Išlaikydami gražią tradiciją, jau septynioliktą kartą šia sriuba bei kareiviška koše miestiečius vaišino Lietuvos žvejų ir žuvų perdirbėjų konfederacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos. Šįkart vaišių neliko per valandą.
Šeštadieni vidurdienį Klaipėdoje merkė lietus, tačiau Teatro aikštėje buvo daugiau nei įprasta žmonių. Aikštė kvepėjo krosnimi, būrys žmonių šildėsi srėbdami žuvienę ir valgydami sodrią košę, kurią užsigėrė arbata. Tai buvo tradicija tapęs kalėdinis labdaros renginys – Klaipėdos žmonių susibūrimas, visada organizuojamas paskutinį savaitgalį prieš Kalėdas.
Liepos 30-ąją minime Jūros dieną, o paskutinį liepos savaitgalį Klaipėdoje vykstanti Jūros šventė − vienas didžiausių ir populiariausių renginių Lietuvoje. Vis dėlto, nors didžiuojamės gyvendami jūrinėje valstybėje, tai ne taip ryškiai atsispindi mūsų mityboje.
Kiekvienas lietuvis puikiai žino, kaip gaminti pagrindinius tradicinius patiekalus – kas labiau mėgsta didžkukulius, kas šaltibarščius, o kas žuvienę. Nors pastaroji gali pasirodyti gaminama bene paprasčiausiai, specialistai sako, kad tikrą senovės lietuvių žuvienę išvirti nėra taip lengva.
„Žuvienė – su žuvimi, grikių košė – su mėsa“, – juokavo penkioliktus metus prieš Kalėdas miestiečius Teatro aikštėje žuviene, koše ir arbata vaišinantys žvejai bei karo jūrininkai. Jie, kaip ir kasmet, paruošė pusė tūkstančio porcijų vaišių.