- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nereikia keliauti į Indiją, Turkiją ar Maroką, jei norite pasimėgauti šių išskirtinių virtuvių tradiciniais patiekalais. Išraiškingo skonio patiekalus su avinžirniais galima labai paprastai pasigaminti ir savo namų virtuvėje.
Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo nedelsti ir išbandyti maistingomis medžiagomis pasižyminčius avinžirnius bei dalinasi keliais patiekalų receptais.
Gausu vertingų maistinių medžiagų
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad tęsiantis karantinui, lietuviai dar daugiau dėmesio skiria gerai emocinei būklei bei sveikatai, todėl ir pirkinių krepšeliuose nugula natūralūs, sveiki produktai, iš kurių vėliau galima pagaminti ne vieną kulinarinį šedevrą.
„Daugiau negu trečdalis apklausoje dalyvavusių lojalių pirkėjų šiemet pradėjo maitintis sveikiau – dažniau perka ekologišką maistą bei keičia savo apsipirkimo įpročius. Matydami tokias tendencijas bei išaugusį sveikesnių produktų poreikį, stengiamės, kad lankytojai pas mus rastų ne tik įprastų, kasdienių prekių, bet ir natūralių maisto produktų. Todėl didelį dėmesį skiriame mūsų bakalėjos skyriui, kuriame prekes nuolat atnaujiname ir plečiame jų asortimentą“, – sako E. Dapkienė.
Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad žmonės, norėdami paįvairinti savo valgiaraštį, gali įprastus patiekalų garnyrus pakeisti ekologišku produktu laikomais avinžirniais. Anot jos, jie turi daug baltymų, kurie gali būti naudingi ne tik visavalgiams, bet ir ypatingai vegetarams bei veganams.
„Avinžirniai turi labai daug organizmui svarbių mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ir nors jie ilgai verda, neišsigąskite – yra viena gudrybė, padėsianti greičiau paruošti avinžirnius. Prieš gaminant tereikia juos užmerkti vandeniu ir palikti per naktį. Tai padės ne tik paspartinti patiekalo paruošimą, bet ir ištirpins avinžirniuose esančias, šiek tiek sunkiau virškinamas medžiagas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Papasakojusi apie gerąsias avinžirnių savybes ir atskleidusi paslaptis, kaip juos tinkamai paruošti, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem paprastais receptais.
Avinžirnių užkandis
Reikės:
1 skardinės konservuotų avinžirnių,
šaukštelio česnako miltelių,
pusės šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
šiek tiek druskos ir pipirų.
Suberkite avinžirnius į dubenėlį, nupilkite skystį ir juos nusausinkite. Tuomet apipurkškite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Suberkite avinžirnius į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.
„Šis greitas ir paprastas receptas gali tapti puikia alternatyva įprastiems užkandžiams. Neabejoju, kad orkaitėje traškumo įgavę avinžirniai ne tik nustebins išraiškingu skoniu, bet ir leis be sąžinės graužaties užkandžiauti netgi vėlyvą vakarą“, – sako maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
Sriuba su avinžirniais ir mėsos kukuliais
Sriubai reikės:
3 l sultinio,
4 bulvių,
2 morkų,
2 svogūnų,
400 gramų avinžirnių,
2 lauro lapų,
saujos petražolių,
šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir druskos.
Mėsos kukuliams reikės:
450 g faršo,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
šaukštelio maltos mėsos prieskonių.
Visų pirma, iš vakaro užmerkite avinžirnius vandeniu, jog šie išbrinktų ir kitą dieną greičiau išvirtų. Praėjus dienai, į atskirą dubenį sudėkite faršą, šalia įpilkite aliejaus bei suberkite prieskonius – tuomet viską gerai išmaišykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve apie 30 min. Kol faršas marinuojasi, į atskirą puodą supilkite sultinį ir pagardinkite jį lauro lapais. Užkaiskite puodą ir palaukite, kol sultinys užvirs.
Iki tol galite iš anksto pasiruošti daržoves – viską smulkiai supjaustykite. Tuomet smulkintus svogūnus su morkomis pakepinkite keptuvėje ir suberkite į užvirusį sultinį. Šalia sudėkite ir bulves. Tada ištraukite iš šaldytuvo faršą ir suformuokite iš jo nedidelius kukuliukus. Suberkite juos šalia daržovių. Viską virkite, kol suminkštės bulvės, tuomet suberkite avinžirnius ir petražoles – pavirkite sriubą dar porą minučių.
„Tai labai skanus ir sveikas patiekalas, kurį galite pagardinti grietine, o jeigu ieškote sveikesnės alternatyvos – išbandykite graikišką jogurtą. Be to, norint tirštesnės sriubos, tai galite padaryti labai paprastai. Suminkštėjus bulvėms, jų gabalėlius puode tiesiog paprasčiausiai sutrinkite su šakute. Tikiu, kad šis paprastas sriubos receptas tikrai atneš naujų skonių prie jūsų vakarienės stalo“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...