- lsveikata.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.
Kuo naudingos
Perlinės kruopos – tai nupoliruoti miežio grūdai. Dėl to kuopos ir vadinamos perlinėmis, nes nušlifuotos kaip perlai.
Perlinė košė itin naudinga. Joje daugybė aminorūgščių, pavyzdžiui, lizino, kuris skatina kolageno gamybą. Kaip žinia, šis stangrina ir jaunina odą. Be to, lizinas taip pat naudingas širdžiai, padeda organizmui kovoti su peršalimo virusais.
Perlinių kruopų košėje daugybė mikroelementų: jodo, kalcio, cinko, kalio, mangano, chormo, seleno, geležies. Taip pat gausu ir vitaminų B, A, PP, D ir E.
Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų, būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus.
Perlinės kruopos, panašiai kaip ir ryžiai bei avižos, verdamos išskiria nemažai baltymų — krakmolo gleivių, todėl labai tinkamos ruošiant gleivėtas sriubas. Tokios sriubos mažiau nei kitos skatina skrandžio sekreciją, nesuaktyvina žarnyno peristaltikos. Gleivėtos sriubos įtraukiamos į dietinį valgiaraštį, kai gydoma paūmėjusi skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, lėtinis pankreatitas ar kolitas. Šias ligas paprastai lydi ir žarnyno veiklos sutrikimai, kuriuos padeda įveikti perlinių kruopų sriubos.
Kaip išsirinkti
Tinkamai išsirinkti perlines kruopas nesunku, jei žinai kelis niuansus. Pirmiausia – produkto spalva. Geros kruopos yra baltai gelsvos. Svarbiausia patikrinkite, kad pakuotėje nebūtų priemaišų, nes tokių kruopų kokybė bus netinkama. Na, ir žinoma, drėgmės. Jei įsigijote perlinių kruopų ir tik tada pastebėjote, kad pakuotėje yra drėgmės, jas išmeskite, nes gaminti iš jų negalima.
Mirkyti nebūtina
Mirkyti perlinių kruopų nebūtina, tačiau šis procesas pagreitina jų gaminimą. Tiesa, ne visiems patiekalams tinka mirkytos kruopos. Pavyzdžiui, perlotto reikėtų gaminti iš nemirkytų kruopų. Virti perlines kruopas reikėtų 40-45 minutes, vandens reikia pilti tiek, kad kruopas jis apsemtų per tris pirštus.
Kuo gardinti
Virtuvės šefai tikina, kad idealiausi prieskoniai perlinėms kruopoms gardinti yra čiobrelis ir česnakas. Sūdyti kruopas reikėtų baigiant virti. Skani tiek saldi, tiek ir sūri šių kruopų košė. Tiesa, ji ne itin dera prie žuvies.
Receptai
Perlotto su avinžirniais
Reikės:
1 svogūno,
3 šaukštų aliejaus,
100 ml raudonojo vyno,
2 virtų burokėlių,
250 ml virtų arba konservuotų avinžirnių,
jūros druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų,
2 l sultinio
300 g perlinių kruopų.
Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, suberkite nuplautas kruopas ir supilkite vyną. Kai vynas išgaruos, kaitindami po truputį supilkite sultinį. Kitoje keptuvėje pakepinkite aliejuje kubeliais supjaustytus burokėlius. Kai kruopos jau bus beveik išvirusios, suberkite burokėlius, įberkite druskos, pipirų ir dar truputį patroškinkite. Pabaigoje suberkite avinžirnius. Patiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais, puoškite burokėlių skiltelėmis.
Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis
Reikės:
500 g virtų perlinių kruopų
1 nedidelės cukinijos,
2 pomidorų,
1 svogūno,
3 šaukštelių aliejaus,
kelių šakelių mėtos,
stiklinės vandens,
druskos, pipirų.
Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.
Cukinijos su perlinėmis kruopomis
Reikės:
2 jaunų cukinijų,
2 stiklinių perlinių kruopų,
40 g razinų,
40 g kepintų migdolų drožlių,
2 šaukštų medaus,
1 šaukšto baltojo vyno acto,
4 skiltelių česnakų,
druskos, pipirų.
Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...