- lsveikata.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sojų varškė arba sojų sūris – tofu – vienas populiariausių produktų Kinijoje ir Japonijoje. Ypač mėgstamas lieknėjančių moterų ir vegetarų.
Sojos (o būtent iš jų gaminamas tofu) – vienas maistingiausių baltyminių produktų. Jos nekaloringa (100 g – vos 73 kcal), sudėtyje beveik nėra riebalų ir angliavandenių. Pagal baltymų kiekį sojos lenkia žuvį, kiaušinius ir jautieną. Būtent todėl sojų varškė – puikus maistas vegetarams bei sveikos mitybos paisantiems žmonėms. Beje, jeigu gyvuliniai riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, augaliniai jį reguliuoja (gali mažinti iki 30 proc.).
Taigi tofu rekomenduojama vartoti širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Be to, sojų baltymai 90 proc. tirpūs vandenyje, o tai reiškia, kad organizmas juos lengvai pasisavina. Patiekalai iš tofu – tikras išsigelbėjimas virškinimo problemų turintiems žmonėms, taip pat nemenka pagalba raumenų masę auginantiems sportininkams.
Kinų medicina teigia, kad sojų varškė padeda tirpinti tulžies akmenis, gerina inkstų darbą, yra geležies, kalcio ir ląstelienos šaltinis, taip pat iš organizmo šalina dioksinus. Japonijoje tofu – privalomas maistas vaikų darželių valgiaraštyje.
„Bonusas“ moterims: sojų varškėje yra fitoestrogeno, pasižyminčio panašiu poveikiu kaip ir moteriškasis lytinis hormonas estrogenas. Klimakso periodu fitoestrogenai padeda atkurti hormonų balansą, reguliuoja cholesterolio kiekį, stabdo odos senėjimą, saugodami ją nuo vandens netekimo. Tiesa, kai kurie mokslininkai teigia, kad per dideli kiekiai fitoestrogenų gali pakenkti. Išvada viena: neverta kasdien kimšti tofu – kaip ir visur, svarbu saikas.
Tofu – tai puikus kalcio šaltinis, o kai kurios tofu rūšys turi net 2 kartus daugiau kalcio negu karvės pienas, todėl tai veiksmingas maisto produktas osteoporozės profilaktikai. Korėjoje tofu yra nėščių moterų dietos pagrindas – sojų varškėje esančios maistinės medžiagos apsaugo moterų dantis nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
Dažniausiai tofu parduodamas pasterizuotas. Kol pakuotė neatidaryta, tofu nebūtina laikyti šaltai. Jeigu tofu nepasterizuotas, tuomet jo vieta – tik šaldytuve. Sojų varškę galima ir užšaldyti, tuomet ji tinkama vartoti 5 mėn. Atšildytas tofu pakeičia konsistenciją ir skonį: jis tampa standesnis, o skonis primena mėsą.
Tofu galima virti, troškinti, kepti, marinuoti, net rūkyti.
Lietuvoje sojų varškės sūrio galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. 200 g kaina - apie 3–4 eurus.
Verta žinoti
Tofu galima pasigaminti namuose
Reikės: 1 stiklinės šalto vandens, 1 stiklinės sojų miltų arba per naktį mirkytų ir stambiai sumaltų sojų pupelių, 2 stiklinių verdančio vandens, 6 šaukštų citrinų sulčių.
Nedideliame inde sumaišykite šaltą vandenį ir miltų, kad išeitų vientisa masė, po to supilkite verdantį vandenį, dar kartą išmaišykite. 15 min. virkite ant silpnos ugnies. Po to supilkite citrinų sultis, nukelkite indą nuo ugnies. Kai masė nusės ant dugno, perkoškite per marlę. Išeis maždaug stiklinė tofu. Laikyti jį reikia šaldytuve hermetiškoje pakuotėje, užpylus vandeniu.
Daržovių ir tofu salotos
Reikės:
1 agurko,
citrinos,
1 šaukštelio medaus,
saujos lukštentų moliūgų ir saulėgrąžų sėklų,
1 morkos,
1 raudonosios paprikos,
1 poro,
indelio jogurto,
2 v.š. grietinės,
5 kubelių sojos varškės
kario,
1 a.š. garstyčių padažo.
Pirmiausia padarykite padažą: sumaišykite pusės citrinos sultis su jogurtu, grietine, kariu, medumi ir garstyčiomis. Morkas supjaustykite šiaudeliais, papriką ir agurką – kubeliais, sudėkite saulėgrąžų, moliūgų sėklas ir smulkintą porą. Tada viską užpilkite padažu ir padėkite į šaldytuvą bent valandai. Po to įdėkite tofu sūrio kubelius.
Ryžių makaronai su daržovėmis ir tofu
Reikės:
1 morkos,
1 svogūno ir kelių svogūnų laiškų,
250 g ryžių makaronų,
130 g tofu,
druskos ir kario – pagal skonį,
žiupsnelio bazilikų,
3 v.š. sezamo aliejaus.
Sojų varškę supjaustykite storomis riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sezamų aliejaus ir apkepkite jame varškę, kol ji įgaus auksinį atspalvį. Svogūną ir svogūnų laiškus susmulkinkite. Morkas supjaustykite šiaudeliais. Ryžių makaronus išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite, šiek tie palikdami vandens. Makaronus nuplaukite šaltu vandeniu.
Švarioje keptuvėje įkaitinkite likusį sezamų aliejų ir, sudėję kario prieskonius, svogūną, svogūnų laiškus, morkas dar pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suminkštėjusias daržoves sudėkite į dubenį kartu su išvirtais makaronais, apkepta tofu, bazilikais, pasūdykite, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė makaronai, ir gerai išmaišykite. Iškart patiekite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...