- meniu.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tyrimų rezultatai rodo, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, sumažina cholesterolio kiekį. Be to, daug skaidulų turintis maistas lėčiau virškinamas, todėl nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip valgant duoną, bulves ar saldumynus.
Ryžiuose gausu skaidulų bei ląstelienos, todėl sotumo jausmas išlieka ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau reguliuoti svorį.
Ryžiuose gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai puikiai suderinti, todėl tinka ir dietinei mitybai. Tai puikus maistas virškinimo problemų turintiems žmonėms. Didžiąją ryžių sudėties dalį (79,95 proc.) sudaro angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 proc.), riebalų (0,4 proc.), ląstelienos (2,2 proc.), vandens (14 proc.), mineralinių medžiagų (geležies), vitaminų (ypač B grupės) ir vandens.
Ryžiuose nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, dalyvauja maistui judant organizme, šalinant toksinus, todėl ryžiai ypač dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.
Japonai verdamų ryžių ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai „senesni“, tuo jiems reikia daugiau vandens. Tinkamas subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių - 8:10. Rudiesiems ryžiams optimalus santykis yra 1:2, o laukiniams - 1:4. Ryžius visada reikia pilti tik į verdantį vandenį. Įprasti baltieji ryžiai verda apie 15 min., rudieji - apie 40 min., o garais apdoroti arba nuplikyti apie 20-25 min. Svarbu ryžių nepervirti, nes tada suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.
Jei vietoj baltųjų ryžių vartotume rudus, apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio ir aterosklerozės, o taip pat sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai kur kas naudingesni nei baltieji - juose daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja vaikai ir pagyvenę žmonės, tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos vertina sveiko gyvenimo būdo šalininkai. Rudieji ryžiai turi vieną trūkumą - jų trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).
Apie 90 proc. kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai. Jie valgomi per pusryčius, pietus, vakarienę, virti, kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus, sūraus skonio.
Naujausi tyrimai, atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, apsaugančios širdį. Baltuose ryžiuose tokio junginio nėra, nes šlifuojant jis pažeidžiamas. Šis pastebėjimas gali paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų kur kas mažiau, nei kitose šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daugiau skaidulų, jie reguliuoja virškinimą, padeda išvengti viduriavimo ir vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai vartojami kasai ir blužniai stiprinti.
Daugiau kaip 3 milijardų žmonių mityba priklauso nuo ryžių derliaus. 2050 metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais padidintas lyginant su 1960-ųjų rodikliais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaune įvyko mados eksperimentas – nugalėtojas kolekcijoje atskleidė tamsiąją socialinių tinklų pusę7
Visai neseniai vienas Kauno verslo centras tapo podiumu – čia pristatyta net šešiolika mados kolekcijų renginyje „Dizaino dienos 2024“. Jau 28-ąjį kartą Kauno technologijos universiteto Mechanikos inžinerijos ir dizaino fa...
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums4
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai4
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...