- Nikoleta Kacaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tęsiu įspūdžius apie sveikos gyvensenos specialisto Šarūno Navickio "Kūno gerovės" programą, kurią neseniai ėmiausi išbandyti pati. Jau pasakojau apie pirmuosius rezultatus – pastebimai sumažėjusias apimtis ir mažas nuodėmes, kurias sau kartais leisdavau. Šįkart – apie tai, kaip pasikeitę gyvenimo įpročiai atsiliepė savijautai, kulinariniam kūrybingumui ir piniginei.
Į šaldytuvą – rečiau
Pradėjusi laikytis "Kūno gerovės" programos – plano, kurio esmė mažos ir dažnos maisto porcijos bei riebalų, o ne angliavandenių vartojimas energijai gauti – jau netrukus pastebėjau savijautos pokyčių. Ankstesniuose šio rašinių ciklo straipsniuose jau pasakojau apie didesnį kiekį energijos ir išnykusius skrandžio skausmus, su kuriais anksčiau kartais susidurdavau, kai iki vakaro užmiršdavau, kad reikėtų pavalgyti.
Laikui bėgant ėmiau pastebėti ir kitą pokytį – išnykusį norą užkandžiauti. Niekada nebuvau iš žmonių, linkusių persivalgyti – valgant su šeima ar draugais, mano lėkštė visuomet būdavo mažiausia. Tačiau užuot sočiai papusryčiavusi ar papietavusi, būdavau labiau linkusi varstyti šaldytuvą ir sukrimsti tai sūrelį, tai gabalėlį šokolado, tai dirbdama kompiuteriu kramsnoti trapučių ar duoniukų.
Pagal man sudarytą programą turiu valgyti penkis kartus per dieną, porcijomis, kurios, bent jau man, atrodo tikrai sočios. Nors pirmosiomis dienomis buvo netgi sunkoka įveikti nurodytą kiekį maisto ir pasikonsultavusi su programos kūrėju kai kur jas apmažinau, suvalgius pietums didžiulę lėkštę salotų su vištiena ir rugine bandele ar priešpiečiams pakelį liesos varškės su medumi, rankos bei akys į šaldytuvą ieškoti užkandžių ėmė krypti kur kas rečiau.
Mėgstamo užkandžio variacijos
Ėmiau dažniau eksperimentuoti savo virtuvėje, užuot nuolatos pietavusi ar vakarieniavusi mieste. Daugeliui gali pasirodyti, kad sveika mityba – nuobodi, tačiau jei turi bent šiek tiek fantazijos ir laiko, taip tikrai nėra.
Pavyzdžiui, ėmusi laikytis "Kūno gerovės" programos, prisiminiau savo senokai užmirštą mėgstamą užkandį – jautienos karpačą.
Šiam patiekalui reikia vos keleto ingredientų, be to, žaidžiant pagardais – skirtingais prieskoniais, aliejais ar padažais – kone kas vakarą galima mėgautis juo vis kitokiu. Be to, karpačas – puiki išeitis, kai pietų ar vakarienės gamybai nenorite skirti daugiau negu 10 minučių.
Geriausia žinia ta, kad angliavandenių beveik neturintis patiekalas nenusės ant šlaunų ar pilvo.
Pilnesnė piniginė
Kitas džiugus pokytis – papilnėjusi piniginė. Prieš pradedant laikytis "Kūno gerovės" programos, turėjau įprotį į pirkinių krepšį prisikrauti įvairių nereikalingų smulkmenų. Akis visuomet užkliūdavo už gurmaniškų sūrių ar mėsos gaminių, įvairių užtepėlių ar sausainių, kuriuos pirkdavau tarsi netikėtai užsuksiantiems svečiams pavaišinti, bet taip pat ir pakramsnoti žiūrint mėgstamą serialą.
Dabar pirkinių sąraše dominuoja daržovės, liesa mėsa (daugiausia vištiena) ar žuvis, kiaušiniai, pieno produktai. Nors šiuos produktus visuomet perku tikrai netaupydama, nelikus (na gerai, smarkiai sumažėjus) visokių užkandukų, parduotuvių čekiuose puikuojasi gerokai mažesni skaičiai.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus
Įstaiga duris atvėrė 2015 m. balandį, pažymint žinomiausio Italijos dizainerio profesinės veiklos 40-metį, madingame Tortona rajone Milano pietvakariuose, kuriame yra daugelio kitų prekių ženklų būstinės ir kasmet vyksta Milano dizaino savaitė. ...
-
Stilingi įvaizdžiai – iš antrųjų rankų aprangos1
Drabužių dizainerė L. Larionova ir vizažistas A. Juodiškis sukūrė tris skirtingus šventinius įvaizdžius, kuriuos neseniai atidarytame žiedinės mados centre „Looptex“ Vilniuje pristatė modelis Adriana. Įvairioms šven...
-
Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas1
Šventiniu laikotarpiu grožio procedūrų skuba bene visos klaipėdietės – salonų meistrėms tenka dirbti ir viršvalandžius. Populiariausiomis procedūromis išlieka nagų lakavimas ir manikiūras, tačiau ne rečiau apsilanko ir m...
-
Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta5
Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...
-
Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...
-
Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas9
Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis – miesto Turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC) buvo galimybė išbandyti įvairius...
-
Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?
Augdami vaikai anksčiau ar vėliau pradeda domėtis veido prausikliais, kremais, kitomis veido priežiūros priemonėmis. Jei ir nesidomi, tėvams natūraliai kyla klausimas – ar vaikams ieškoti specialių priemonių, ar jiems tinka ir tai, ką n...
-
Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje1
Vieni jau pasipuošė namus Kalėdoms, o kiti dar tik ieško dekoracijų ir, žinoma, idėjų. „Svarbiausia – susikurti sau artimą stilių, kuris jums keltų teigiamų emocijų, o namuose skleistų šventinę nuotaiką“, &n...
-
5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi1
Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...
-
Audinių likučiai siuvėjos rankose virsta spalvingomis suknelėmis2
„Princesė ant žirnio“? Gal „Princesė ir varlius“ ar princesė iš „Ilgo plauko istorijos“? Nesvarbu, iš kurios pasakos jūsų mažoji princesė – suknelių iš audinių likučių kūrėja Jurgita ...